Home Izbori Server: EU doživljava Vučića kao faktor stabilnosti

Server: EU doživljava Vučića kao faktor stabilnosti

63
0
Aleksandar Vučić - Srbija izbori
Foto: commons.wikimedia.org

Aleksandar Vučić je na izborima nesumnjivo dobio ogromnu podršku za svoju proevropsku politiku, koja je bila glavna tema njegove kampanje, kaže za Radio Slobodna Evropa američki analitičar Danijel Server, koji ističe da EU Vučića vidi kao faktor stabilnosti u Srbiji i regionu.

Aleksandar Vučić je na izborima nesumnjivo dobio ogromnu podršku za svoju proevropsku politiku, koja je bila glavna tema njegove kampanje, kaže za Radio Slobodna Evropa američki analitičar Danijel Server, koji ističe da EU Vučića vidi kao faktor stabilnosti u Srbiji i regionu.

PRAG – Aleksandar Vučić je na izborima nesumnjivo dobio ogromnu podršku za svoju proevropsku politiku, koja je bila glavna tema njegove kampanje, kaže za Radio Slobodna Evropa američki analitičar Danijel Server, koji ističe da EU Vučića vidi kao faktor stabilnosti u Srbiji i regionu.

Evropski zvaničnici će biti veoma zadovoljni ako se sačuva politička stabilnost u Srbiji, navodi Server, profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, a od 1994. do 1996. godine specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za BiH.

Server smatra da je tajna „blagonaklonosti Zapada“ prema Vučiću u činjenici da on uspešno radi ono što EU želi.

Pod tim, kako je objasnio, misli na pregovore sa Prištinom, ali i na spremnost da se primene kriterijumi iz Kopenhagena na putu ka EU, a kada je u pitanju spoljna politika – primećuje da Vučić nastoji da uspostavi pravi odnos prema Zapadu i Rusiji.

Server smatra da je moguće biti evropska zemlja i, istovremeno, zadržati dobre odnose sa Rusijom u nekim normalnim okolnostima.

Ukazuje, međutim, da će se Srbija uskoro suočiti sa problematičnom situacijom da njena politika nije usaglašena sa evropskom u odnosima prema Moskvi, pre svega kada je reč o zapadnim sankcijama Rusiji zbog njene uloge u Ukrajini.

Vučić će, kaže Server, morati u jednom trenutku da se opredeli.

„Ja nemam nikakvu dilemu da će odabrati EU“, kaže Server.

On ocenjuje da se Rusija poslednjih godina suočava sa sve ozbiljnijim ekonomskim, političkim, pa i teškoćama u održavanju armije, da je Putinova pozicija sve krhkija i da će se to videti u narednih godinu dana ili nešto kasnije.

Server, takođe, ukazuje da se u Srbiji na evropskom putu pre svega treba fokusirati na poštovanje slobode medija i nezavisnosti sudstva, jer su, kako je podsetio, to dve oblasti o kojima je Zapad izrazio zabrinutost.

Kad je reč o novom odnosu snaga u parlamentu, on ocenjuje da Vučiću svakako preti veća opasnost sa krajnje desnice, nego od modernih liberalno-levičarskih partija koje su razjedinjene, ali ne smatra da je Vučić mnogo ugrožen ni od nacionalističke desnice.

„Ipak, situaciju treba pažljivo pratiti. Srbija ima dugu nacionalističku tradiciju, što je uvek izazivalo veliku zabrinutost u EU i SAD“, upozorava Server.

On smatra i da Šešelj, za koga kaže da je komična ličnost, neće biti tako snažan u parlamentu.

„Veću zabrinutost može izazvati uspon neke druge stranke na krajnjoj desnici, koja može eksploatisati probleme sa migrantima i druga pitanja, kao što se desilo u mnogim evropskim zemljama. Zapravo, vredno je pažnje da se to nije desilo i u Srbiji“, kaže američki ekspert.

Na pitanje kako će se pobeda Vučića odraziti na region, naročito na odnose na Hrvatskom, Server kaže da Srbija „nema izbora i da će morati na neki način da zadovolji Zagreb ako želi da nastavi pregovore sa EU“.

Kad je reč o problemima u BiH, kaže da su oni pre svega uzrokovani unutrašnjim političkim podelama, a manje zbog mešanja Srbije.

Što se tiče Kosova, smatra da će Srbija morati da donese neke teške odluke i da njen ulazak u EU nije moguć sve dok je nerešeno i jedno ozbiljnije pitanje.

Upitan da li misli da će Srbija i formalno morati da prizna Kosovo kao nezavisnu, Server odgovara: „Da, nekoliko članica EU jednostavno neće ratifikovati ugovor o pristupanju Srbije bez formalnog priznanja Kosova i razmene ambasadora“.

On kaže i da je jedino stvarno pitanje kada će se to desiti i primećuje da je Beograd sklon da to odlaže sve do kraja procesa, odnosno do pristupanja EU.

„Bilo bi bolje da to uradi ranije, jer bi doprinelo stabilizaciji regiona“, ističe Server, dodajući da bi, iz perspektive političara u Srbiji, morala da postoji velika nagrada, odnosno dobitak na kraju tog procesa zauzvrat, ali ocenjuje da će to biti teže što se bude više odugovlačilo.

Upitan kakav utisak ima o Vučiću kao političaru, pošto mu je prošle godine bio domaćin na Univerzitetu Džon Hopkins, Server kaže da je bio impresioniran njegovom otvorenošću i direktnošću, te da misli da je Vučić ostavio pozitivan utisak u Vašingtonu.

„Nadam se da je izvukao pouke i da će i u Srbiji nastupati kao što je to učinio tokom boravka na Univerzitetu Džon Hopkins“, zaključio je Server.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here