Home Izbori RIK: Dobiće svi materijal, pa neka uzmu digitrone i sabiraju

RIK: Dobiće svi materijal, pa neka uzmu digitrone i sabiraju

84
0
Dejan Đurđević - Srbija izbori
Foto: N1

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević rekao je na današnjoj sednici RIK-a da će predložiti da sve liste mogu da dobiju uvid u izborni materijal, i da će svima biti dostavljene kopije zapisnika, kako bi mogli da provere verodostojnost rezultata izbora.

Đurđević je na sednici RIK-a saopštio preliminarne rezultate izbora na osnovu 98,04 odsto obrađenih biračkih mesta, prema kojima je SNS osvojio 48,26 odsto glasova, SPS 10,97 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,06 odsto, pokret Dosta je bilo 6,05 odsto, koalicija SDS-LDP-LSV 5,04 odsto, i koalicija Dveri-DSS 5,00 odsto.

Prag za manjinske liste prešli su Savez vojvođanskih Mađara sa 1,51 odsto osvojenih glasova, Bošnjačka demokratska zajednica sa 0,82 odsto, Stranka demokratske akcije Sandžaka sa 0,72 odsto, Partija za demokratsko delovanje sa 0,42 odsto i Zelena stranka sa 0,64 odsto glasova. Prema preliminarnim rezultatima, ostale liste su ispod cenzusa.

Đurđević je rekao i da izbori još nisu bili ni raspisani, a da su krenule priče o izbornoj krađi. Kako kaže, nedelja je bila najpakleniji izborni dan koji pamti, jer su koordinatori RIK-a ceo dan morali da proveravaju dezinformacije koje su stizale sa terena. Na kraju izbornog dana su stigla samo dva prigovora, kaže Đurđević i dodaje da je tek još nekoliko prigovora stiglo u međuvremenu, i da se oni obraađuju.

“Ono nikad nisam doživeo. Neka se ljute lideri partija koliko god hoće – stvorili su paklenu atmosferu… Neverovatan pritisak se bespotrebno vrši. Zato ću predložiti da se svima odobri uvid u materijal, i da dobiju kopije zapisnika, svi na CD-u tabele sa podacima, pa neka sravnjaju te zapisnike i one koje imaju njihovi predstavnici, neka uzmu digitrone, neka sabiraju, pa neka vide da li su rezultati tačni”, poručio je Đurđević.

Predsednik RIK-a je još jednom podsetio da to telo ne objavljuje rezultate izbora na osnovu uzorka, već samo na osnovu broja glasova sa obrađenih biračkih mesta.

Prva objava rezultata sledi tek kada se obrati 30 odsto biračkih mesta, objasnio je Đurđević i dodao je da je RIK pogrešio samo u proceni da će imati obrađenu trećinu biračkih mesta oko 22.30 – 23 sata. Tada su, kako je rekao, imali nepunih 12 odsto obrađenih biračkih mesta i predstavnici svih stranaka u RIK-u su se saglasili da bi bilo neozbiljno da pred javnost izlaze sa tako malim brojem obrađenih glasova.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here