Home Izbori Petrović: Investitorima izuzetno bitna politička stabilnost

Petrović: Investitorima izuzetno bitna politička stabilnost

72
0

BEOGRAD – Predsednik Američke privredne komore (Amcham) Zoran Petrović poručio je danas da je za investitore koji su uložili u Srbiju ili o tome razmišljaju, izuzetno važno da postoji, pored makroekonomske, i politička stabilnost.

„To je nešto što je od velike važnosti za sve one koji su investirali ili razmišljaju da ulažu u Srbiju“, rekao je Petrović u izjavi Tanjugu dodajući da je još dosta stvari ispred nas.

„Jako je važno da, s jedne strane imamo stabilnu vladu, stabilnu većinu u parlamentu, a s druge da Srbija nastavi put reformi, jer su teške odluke pred nama“, rekao je on.

Jedan deo priče je urađen, ali nas očekuju dalji nastavak fiskalne konsolidacije, strukturne reforme, pitanje šta raditi sa nekim javnim preduzećima, kako rešavati te stvari, takođe višak u javnoj administarciji zato što privreda to ne može da podnese, a ni budzet i građani ne mogu da podnesu da plaćaju za firme koje nemaju svoj prostor na tržištu.

„To su stvari koje nam trebaju. To je važno i sa stanovišta puta ka EU“, naveo je objašnjavajući da smo sada makroekonomski gledano, na dobrom putu, jer imamo nisku inflaciju, pad referentne kamatne stope, novac je pojeftinio za privredu i građane.

S druge strane, nastavlja, fiskalna konsolidacija je bila uspešna, a dobra je i koordinacija monetarne sa fiskalnom politikom.

Upitan da li nam je sada potrebna vlada eksperata ili političara, odgovara da je važno da imamo dobre ministre, sad da li je neko ekspert ili političar – drugo je pitanje.

„Sve ima prednosti i nedostatke. Možete da imate odličnog eksperta koji ne može da vodi tim, može da napravi dobre analize i progam, a ne može da ih sprovede jer ne može da upravlja ljudima. S druge strane možete da imate nekog ko ima jako dobre karakteristike kao menadžer, a da mu fali ekspertiza. Najbolje je odabrati najbolje“, rekao je Petrović.

On je ukazao da je za AmĆam, koji okuplja 195 kompanija koje su investirale na domaćem tržištu preko 14 milijardi dolara, zapošljavaju više od 100.000 ljudi, da se nastavi rad na poboljšanju poslovnog ambijenta.

Petrović smatra da je potrebno uspotaviti vladavinu prava, transparentnost u donošenju propisa.

„U nekim slučajevima, u ranijem periodu, to nismo imali. Veoma nam je važno da se nastave reforme u delu koji se tiče poreza i poreske adminsitarcije, ali i strukturne reforme i rešavanje problema unutar javnog sektora, kojim rukovodi država i poboljšanje poslovne klime“, zaključio je.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here