Home Lokalni izbori Opozicija traži ponavljanje izbora u celom Nišu

Opozicija traži ponavljanje izbora u celom Nišu

163
0

Predstavnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske strake, Narodnog pokreta Srbije i Liberalno demokratske partije zatražili su u utorak da se izbori u celom Nišu ponove zbog, kako tvrde, teške izborne krađe iza koje stoji aktuelna vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom.

Predstavnici opozicionih partija su na konferenciji za novinare istakli da dokaz izborne krađe predstavljaju nepopunjeni i prepravljani izveštaji sa birališta, višak listića na pojedinim mestima, ali i to što su na početku glasanja na pojedinim mestima nedostajali glasački listići.

Oni su naveli da ponovljeno glasanje može drastično da utiče na rezultate. Oni su tvrdili da je cilj izborne krađe bio da SNS dobije apsolutnu većinu od 31 odbornika u Skupštini grada.

„U kutijama su pronađeni viškovi glasačkih listića. Negde ih je bilo 45, negde 65. Listići su organizovano ubacivani. Ko je to radio? Mi to nismo radili“, kazao je Stanković.

Predsednik Gradskog odbora DS Miodrag Stanković rekao je da ne postoji biračko mesto u gradu na kome nije bilo problema. „Bilo je zloupotrebe na svim biralištima što se vidi po zapisnicima. Zbog toga smatramo da bi bilo najbolje da se izbori ponove u celom gradu, a ne samo na 20 biračkih mesta kako je to odredila Gradska izborna komisija“, rekao je Stanković.

On je dodao da koalicija stranaka koje su formirale listu „Niš, moj grad“ nije nezadovoljna brojem dobijenih glasova, već smatra da SNS nije dobio onoliko glasova koliko je utvrđeno.

Lider NPS u Nišu Branislav Jovanović rekao je da na području Gradske opštine Pantelej nije bilo ni jednog biračkog mesta na kojem nije bilo viška listića. „Organizovano su ubacivali listiće kako bi povećali procenat glasova SNS-a, a naš procenat osvojenih glasova su tako smanjili sa 13 na 10“, izjavio je Jovanović.

Predstavnik SDS Boban Miajlović rekao je da je na izborima održanim u nedelju, bilo više nepravilnosti nego što ih je bilo od 1996. godine do danas. „Zloupotrebili su biračko pravo građana. Tražićemo uvid u kompletan materijal od izborne komisije kako bi smo dogovorili dalje delovanje“, rekao je Mihajlović.

GIK je sinoć saopštila da će zbog viška listića u kutijama biti ponovljeni izbori na 20 biračkih mesta na kojima glasa oko 30.000 Nišlija.

Prema podacima GIK-a na izborima u Nišu lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila je 39,10 odsto glasova ili 30 mandata. lista „Niš, moj grad“ osvojila je osam mandata sa 10,81 odsto osvojenih glasova, a isti broj odborničkih mandata osvojila je i lista Socijalističke partije Srbije i jedinstvene Srbije sa 11,55 odsto.

Srpska radikalna stranka osvojila je poverenje 7,21 odsto glasača i pripašće joj pet odborničkih mesta, a Dveri i Demokratska stranka Srbije imaće tri odbornika zahvaljujući tome što su osvojili 5,16 odsto glasova.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here