Home Beograd „Novi parlament manje udoban za Vučića“

„Novi parlament manje udoban za Vučića“

119
0
RIK - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — Novi parlament Srbije biće manje udoban za premijera Srbije Aleksandra Vučića u odnosu na prethodni, , piše današnji moskovski Komersant.

Beograd — Novi parlament Srbije biće manje udoban za premijera Srbije Aleksandra Vučića u odnosu na prethodni, , piše današnji moskovski Komersant.

Kako se navodi, novi parlament će biti manje udoban za Vučića jer ranija opozicija u parlamentu “nije bila ni protiv približavanja EU, ni protiv normalizacije odnosa sa Kosovom”.

List navodi da je važan, iako predvidljiv rezultat sadašnjih izbora, povratak nacionalističkih partija, Srpske radikalne stranke, koalicije Demokratske stranke Srbije i Dveri.

Dodaje da se te političke snage pozicioniraju kao proruske, zalažu se za povratak Kosova, obustavu pregovora sa EU i jednoznačnu preorijentaciju na Rusiju.

„Proevropski kurs premijera izazvaće kod njih ozbiljnu opstrukciju“, ocenjuje list.

Komersant piše da vlada teško može da se realno osloni na demokratske snage u parlamentu, kada je reč o nizu bolnih reformi i nepopularnih mera.

Dnevnik ocenjuje da problem za Vučića može biti i raznolikost sastava nove koalicije oko SNS, kao i ne baš jednostavni odnosi sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji „zauzima jaču prorusku poziciju i aktivno o tome govori“.

„Sve to, po mišljenju srpskih eksperata, čini sve labilnijom konstrukciju balansiranja između EU i Rusije“, piše Komersant i navodi ocenu analitičara Dušana Janjića da je model „idemo u Evropu, ali ne idemo u NATO i pri tom imamo posebne odnose sa Rusijom, malo verovatan“.

List takođe citira Janjićeve reči da će za određivanje jasnog odnosa Beograda ka EU i Rusiji prelomni biti predsednički izbori 2017. godine.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here