Home Kraljevo „Lokalni front“: Sa interneta i protesta u parlament

„Lokalni front“: Sa interneta i protesta u parlament

230
0
Kraljevo - Srbija izbori
Foto: B92

Kraljevo — Na lokalnim izborima u Kraljevu cenzus su prešle i dve nove grupe građana, “Starosedeoci Kraljeva i okoline” i “Lokalni front”.

Starosedeoci su formirani samo mesec dana pre izbora, a Lokalni front bitku za promene u Kraljevu vodio je više godina, isključivo preko interneta.

Grupa istomišljenika koja se poznaje još od mladosti formalno se okuplja pre dve i po godine kada kada uz građanski politički aktivizam počinje sa uličnim protestima, performansima, tribinama.

Sa istomišljenicima komunicira prvenstveno preko društvenih mreža.

„Tim načinom smo uspostavili ujedno i način odašiljanja poruke, koja je sasvim moguće da bude prihvatljiva za mlade generacije, što je jako značajno“, kaže Vladimir Marović iz Lokalnog fronta.

Prema njegovim rečima, Kraljevo je grad koji ostaje bez mladih ljudi jer mladi odlaze iz njega sa željom da se više nikada u njega ne vrate.

Neposredno pred izbore u Lokalnom frontu procenjuju da su dostigli kritičnu masu i da osim vaninstitucionalnog kritikovanja vlasti treba da pokušaju da rade iznutra.

Iz prvog pokušaja dobili su poverenje birača, a kažu da će se platforma njihovog delovanja u skupštini Kraljeva isključivo bazirati na interesima građana i građanki.

„Imamo nameru da kroz javno dejstvovanje u lokalnom parlamentu pre svega građanima ukazujemo na njihova prava, a to znači da očekujemo njihovo otvoreno učešće – predlozima, sugestijama i kritikama da posvetimo pažnju koja će se iznositi javno i unutar lokalnih organa vlasti“, kaže Marović.

Frontovci smatraju da su dokazali da je nemoguće moguće i da će opozicionim radom u kraljevačkoj skupštini pokazati da će model koji će uskoro kopirati i u drugim delovima Srbije.

Izvor: B92

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here