Home Izbori Liht: Građani potvrdili proevropsku opciju Srbije

Liht: Građani potvrdili proevropsku opciju Srbije

63
0
Sonja Liht - Srbija izbori
Foto: Kurir

Građani su na ovim izborima potvrdili proevropsku opciju Srbije koju vidi u evropskim integracijama, i svojim glasom potvrdili da očekuju ozbiljan i odgovoran parlament koji bi trebalo da igra značajnu ulogu u jačanju demokratskog poretka, izjavila je danas direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

BEOGRAD – Građani su na ovim izborima potvrdili proevropsku opciju Srbije koju vidi u evropskim integracijama, i svojim glasom potvrdili da očekuju ozbiljan i odgovoran parlament koji bi trebalo da igra značajnu ulogu u jačanju demokratskog poretka, izjavila je danas direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Liht je na RTS-u rekla da Srbija za četiri godine izuzetno napornog rada može da završi predpristupne pregovore za ulazak u Evropsku uniju, i da sada može da se fokusira gradeći sebe, jačajući svoje institucije i procedure.

Ona je dodala da povratak desnice nije toliko veliki problem ukoliko drugi u parlamentu budu izoštrili svoju argumentaciju debatama.

„Parlament ima šanse da bude škola demokratije za celo društvo i u tim debatama većinska koalicija će morati veoma aktivno da učestvuje“ rekla je Liht.

Ona se nada da će ovakav sastav parlamenta izazvati ozbiljnije i odgovornije debate i da će oni koji su nekada bili skloni da od parlamenta „prave cirkus“, od toga odsutati.

„Građani Srbije pokazali su da očekuju ozbiljan i odgovoran parlament, koji mora da igra značajnu ulogu u jačanju demokratskog poretka da ne bi izvršnoj vlsti pripala prevelika vlast“ rekla je Liht.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je kancelarka Nemačke Angela Merkel čestitala lideru SNS Aleksandru Vučiću pobedu na izborima, Liht je ocenila da nije slučajno što je ta poruka stigla veoma brzo i što je njen saradnik i izvestilac u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister pratio izbore.

„Ekonomski i politički odnosi sa Nemačkom su u permanentnom usponu i nadam se da će se tako nastaviti, ne samo sa tom zemljom, već i sa svim članicama Evropske unije, ali i sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom, Kinom“, rekla je Liht.

Liht je, ipak, podvukla da za Srbiju poseban značaj ima saradnja u regionu.

Ona je istakla da veruje da će izbori uticati na stabilizaciju odnosa Srbije sa Hrvatskom, ali je dodala da je više zabrinuta za situaciju u Makedoniji.

„Tu i dalje preti situacija destabilizacije. Za sada se srpsko rukovodstvo odgovorno ponaša, ali Makedonija je u veoma teškoj situaciji. Sigurna sam da će dobra saradnja u regionu stvoriti i bolju klimu za Makedonce“, zaključila je Liht.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here