Home Izbori Lihačov: Cilj Amerike je da Srbiju odvoji od Rusije

Lihačov: Cilj Amerike je da Srbiju odvoji od Rusije

65
0
Moskva - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Beograd — Šef delegacije ruske Centralne izborne komisije na izborima u Srbiji Vasilij Lihačov izjavio je da je važno da Rusija ima poseban pristup Srbiji.

Beograd — Šef delegacije ruske Centralne izborne komisije na izborima u Srbiji Vasilij Lihačov izjavio je da je važno da Rusija ima poseban pristup Srbiji.

„Treba da zauzmeno specijalan pristup Srbiji, imajući u vidu ono što se događa u susednoj Crnoj Gori, kao i da je cilj Amerike da Srbiju odvoji od Rusije i uvuče je u polje vojnog, političkog i ekonomskog uticaja EU,“ rekao je Lihačov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, taj kurs se odvija uz mnogo teškoća zbog istorijskog, kolektivnog i kulturnog sećanja i zbog donekle zajedničkog mentaliteta ruskog i srpskog naroda koji onemogućava nagli prekid odnosa Beograda i Moskve.

Govoreći o izborima u Srbiji on je rekao da rezultati ukazuju na moguću podelu, ili na kaleidoskop stavova zbog kojih zajednička pozicija neće uvek biti moguća.

„Gotovo 50 odsto registrovanih birača nije izašlo na izbore, a ljudi koji će sesti u skupštinu i formirati vladu nemaju prava da igrnorišu taj ogromni broj,“ rekao je ruski zvaničnik.

On je ocenio i da su ovi izbori bili neka vrsta „bračne pijace“ za potencijalne buduće lidere Srbije.

„Oni su pokazivali pravo da budu lideri, da budu na visokim pozicijma, i koristili rezultate koje su postigle njihove stranke i koalicije da pokažu svoje lične kvalitete i aspiracije kao i sposobnost da čuju savete više zapadnih zemalja – koliko god to cinično zvučalo – koje su veoma aktivno radile u Srbiji“.

Lihačov zato smatra da i Rusija treba podrobno da prati saradnju sa Srbijom i radi u Srbiji.

Osvrćući se na primedbe opozicionih stranaka u vezi kršenja izbornih pravila i lažiranja rezultata, Lihačov je rekao da izbori u bilo kojoj zemlji uvek uključuju tu temu jer „partije koje gube moraju da spasu obraz pred biračima i zadrže uticaj nad ljudima koji im veruju.

One takođe moraju da pošalju signal vlastima, ocenio je ruski zvaničnik.

On je primetio da je političko okruženje u Srbiji veoma kompetitivno i da nijedan glas nije dobijen bez borbe.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here