Home Izbori LDP-SDS-LSV: Ne optužujte opoziciju

LDP-SDS-LSV: Ne optužujte opoziciju

79
0
dacic-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

BEOGRAD – Koalicija Liberalno demokratske partije, Socijaldemokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da od vladajuće stranke očekuje da poštuje institucije i prekine kampanju optuživanja opozicije za izborne neregularnosti.

Iz koalicije navode da su potpuno neprihvatljive insinuacije o bilo kakvom pritisku na Republičku izbornu komisiju i da su se predstavnici stranaka u parlamentu sastali sa predstavnicima svojih lista u RIK-u, kako bi saznali zbog čega RIK neuobičajeno dugo, satima od završetka glasanja, ne objavljuje službene rezultate.

„Tom prilikom smo pozvani da prisustvujemo konferenciji za novinare RIK. Ni u jednom trenutku nismo bili u kontaktu sa izbornim materijalom, niti smo na bilo kakav način uticali na podatke koje je tada saopštio RIK. Mi nismo i nećemo narušavati stabilnost u zemlji izazivajući krizu“, piše u saopštenju.

Upravo zato, u skladu sa zakonom, izbornu pravdu, kako navode, traže od RIK-a, na osnovu glasova koje su dobili, a ne na skupštinskim stepenicama „sa izmišljenim džakovima pokradenih glasačkih listića, kako su to svojevremeno radili lideri SNS-a Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić“.

„To je bilo naše pravo, ali i naša obaveza kao nosilaca liste za koju su glasali građani ove zemlje, čiju smo izbornu volju dužni da poštujemo, kao što poštujemo izbornu volju svih građana Srbije koji su učestvovali na izborima u nedelju, bez obzira na stranačku pripadnost“, piše u saopštenju.

LDP, SDS i LSV su naglasili i da nemaju ništa protiv svakog zahteva za uvidom u izborni materijal, kao i svakog drugog postupka u vezi sa izborima koji je u skladu sa zakonom, podnela taj zahtev SNS ili bilo koja druga stranka.

Oni navode i da se samo jednom desilo da su političari na vlasti sebi dopustili da optuže opoziciju za izbornu krađu i to 1996. godine i da tako nešto nije potrebno kao i da takav neodgovoran pristup gura zemlju u krizu.

Izvor: RTV

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here