Home Izbori Kovačević: Svima će biti omogućeno da broje glasove

Kovačević: Svima će biti omogućeno da broje glasove

82
0
RIK - Srbija izbori
Foto: www.espreso.rs

BEOGRAD – Zamenik predsednika Republičke izborne komisije Miladin Kovačević izjavio je da nije zvanično upoznat sa zahtevom Srpske napredne stranke za ponovnim prebrojavanjem glasova birača, ali da je to svakako moguće po utvrđenoj proceduri.

RIK će, dodao je, omogućiti uvid u izborni materijal, pa i ponovno prebrojavanje glasova, svakome ko za to podnese zahtev.

„Kontrolu i uvid u materijal može da dobije bilo ko, da to iskopira, fotografiše, sravnjuje sa zapisnicima koje su poneli njihovi članovi biračkih odbora“, istakao je Kovačević, inače direktor Republičkog zavoda za statistiku.

On je međutim ukazao da ne treba očekivati da će RIK biti taj koji bi eventualno ponovo brojao glasove, jer je to, pored ostalog, „tehnički“ neizvodljivo.

„RIK ne može samog sebe da kontroliše, niti RIK-u kao organu ima ko da naredi da to učini. To bi mogla samo Skupština Srbije“, istakao je Kovačević.

Skupština u dosadašnjem sazivu je, međutim, raspuštena radi raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

„Svako ko to želi može sam da prebroji glasove. To je u kutijama i vrećama, pa neka broji“, rekao je Kovačević, i podvukao da za to postoji predviđena i kontrolisana procedura.

„Čim dođe zahtev daćemo odgovor na njega. Sada treba da opredelimo šta je ušlo u bazu, šta nije, i gde mora da se ponovi glasanje“, rekao je Kovačević.

Republička izborna komisija danas će odrediti na kojim biračkim mestima će morati da se ponovi glasanje zbog uočenih nepravilnosti, naveo je Kovačević.

On je istakao da je još u toku regularna obrada zapisnika sa biračkih mesta i kontrola eventualnih grešaka i neregularnosti uočenih tokom izbornog procesa.

Za sada, podsetio je Kovačević, izbori će biti ponovljeni u Vranju i Ribniku kod Jagodine.

„Ali, verovatno će iskrsnuti još nekoliko mesta, na osnovu ovih kotnrola. Kada se odluči na kojim mestima treba da se ponavlja glasanje, komisija će doneti odluku, zakazaće se ponovni izbori na tom mestu. Posle izbora, konačna procedura je unošenje zapisnika u bazu“, rekao je Kovačević.

On je rekao da će građani konačne rezultate imati kada se završi ponovljeno glasanje na svim biračkim mestima.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here