Home Izbori Koalicione kalkulacije: Svi putevi vode ka SNS

Koalicione kalkulacije: Svi putevi vode ka SNS

245
0
Broj mandata SNS - Srbija izbori
Foto: N1

Iako je lista oko SNS osvojila nešto više glasova nego na izborima pre dve godine, u parlamentu će biti zastupljena sa manje poslanika, nego u prethodnom sazivu.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić sada treba da odluči koliko široku želi podršku u parlamentu, i na osnovu toga odluči o budućim kolicionim partnerima.

U odnosu na aktuelni saziv parlamenta, prema trenutnim podacima RIK-a, lista SNS-a, umesto 159 imaće 131 poslanika. Manje od sto mesta pripašće partiji Aleksandra Vučića.

Prema našim saznanjima, 37 mandata pripada koalicionim partnerima, pa će SDPS imati 10, PUPS 8, SPO i Nova Srbija po 4.

I pored takve pozicije u kojoj će natpolovična većina u parlamentu zavisiti od koalicionih partnera, analitičari ne smatraju da bi takva vlada SNS bila slaba ili nestabilna.

„Lepak vlasti lepi jače od bilo čega. Prosto, ako žele biti u vlasti, za ove stranke nema alternative podršci SNS-u. Prosto neka varijanta u kojoj biste vi tehnički izveli da drugi priđu tom broju glasova uz transfer ili prebeg nekog iz vladajuće koalicije, opet biste imali potpuno programski nekoherentnu vlast“, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

A da li će naprednjaci, kako su najavljivali, pokušati da naprave široku koaliciju i ko bi im mogao biti partner za sada nije poznato. U Jedinstvenoj Srbiji, koja je sa SPS-om bila deo vladajuće koalicije, kažu da o tome do sada nije bilo reči.

„Ukoliko nas budu zvali, ako im treba. A mislim da im ne trebamo jer imaju 131 poslanika, mi ćemo pomoći iz oblasti tamo gde smo neki rezultat ostvarili. Da li volimo, ili ne volimo – naravno da sve partije na izbore izlaze da bi bile u vlasti. Mi o tome ne odlučujemo“, kaže prvi čovek Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

U očekivanju poziva, iz SNS, čini se da komunikacije između lidera trenutno vladajuće koalicije ne funkcionišu baš najbolje.

Aleksandar Vučić juče je najavio da se nova vlada može očekivati nakon vanredne skupštine SNS-a 28. maja.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here