Home Izbori Jerkov: RIK pokušao da prikrije da je SNS izgubila mandate

Jerkov: RIK pokušao da prikrije da je SNS izgubila mandate

81
0
Aleksandra Jerkov - Srbija izbori
Foto: N1

Portparolka Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da su se institucije, pre svega Republička izborna komisjija (RIK), u izbornoj noći stavile u službu prikrivanja činjenice da je Srpska napredna stranka na ovim izborima osvojila manje mandata nego na prethodnim.

„Ta činjenica je morala da se sakrije i odatle potreba da se kaže da su samo četiri stranke ušle u parlament. Vučićevo je pravo da izjavljuje šta hoće, ali je poblem kada se institucije stave u službu onoga što on govori. Problem je što predsednk RIK-a sedi na predsedništvu SNS i manipuliše vremenom objavljivanja rezultata u skladu sa vremenom konferencije SNS“, istakla je Jerkov gostujući u Novom danu.

Ona je rekla da se Dejan Đurđević, predsednik RIK-a ponašao neodgovorno još dok je trajalo glasanje i da je kršio izbornu tišinu navodeći, kako je rekla, da opozicija obmanjuje javnost navodeći neregularnosti.

„Posle svega u predsednika RIK-a nemamo poverenje. To je čovek koji sedi na predsedništvu SNS, a Bojana Pajtića naziva ‘onaj iz Bodruma'“, rekla je Jerkov.

Nenad Milić iz Liberalno demokratske partije rekao je u Novom danu da su izbori bili neregularni čak i za Srbiju, a da su primetne tri stvari koje su se dešavale u kampanji, na sam dan izbora i tokom prebrojavanja glasova. Prema njegovim rečima, prvi rezultati koje je objavljivao Cesid bili su zasnovani na veoma malom uzorku, što je prema njegovim rečima bio znak neprofesionalizma i pokušaja manipulacije rezultatom.

Opozicija je formirala pravni tim koji bi trebalo da ispita regularnost izbora, a Milić objašnjava da će se ostvariti uvid u ceo izborni materijal.

„Izazvana je ozbiljna sumnja zbog kašnjanja RIK-a. Lideri opozicije su hteli da se uvere u regularnost i zbog toga su otišli u sedište RIK-a. Direktor je ranije bio jako korektan, a juče je ponovio Vučićeve reči. Atmosfera izbora bila je neregularna, a ako policija nije nekoga uhapsila na dan izbora mi to ne možemo da dokažemo. Ima mnogo nepravilnosti koje nije moguće dokazati“, objašnjava Milić.

On kaže da se već na 20 ili 30 odsto obrađenog uzorka znalo da četiri opozicione partije prolaze cenzus i da nije bilo nikakve sumnja. Milić dodaje da su opozicioni lideri čuli telefonom kako bi uporedili stranačke rezultate i potvrdili da stranke prelaze cenzus.

„Cela kampanja je bila na to usmerena, da se stranke što više spuste ispod cenzusa. Tako se govorilo je da je Pajtić lopov, Jovanović je Vučićev, a Radulović je stečajni upravnik…“, kaže Milić.

Aleksandra Jerkov kaže da je Dmeokratska stranka nije prezadovoljna izbornim rezultatom, ali da je on bolji od onog na izborima 2014. godine i pored progona i još jednog cepanja koje se u međuvremenu desilo.

„Izborma je ostvaren cilj da Aleksandar Vučić više nema apsolutnu vlast ostvaren. On više neće imati 135 poslanika, on će imati 98 poslanika u skupštini, što znači da više u Srbiji neće moći da radi šta hoće“, istakla je Jerkov.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here