Home Izbori Evropski socijalisti: Srpski izbori nisu bili ravnopravni

Evropski socijalisti: Srpski izbori nisu bili ravnopravni

100
0
Sergej Stanišev - Srbija izbori
Foto: N1, Reuters

Partija evropskih socijalista (PES) koja okuplja socijalističke partije u Evropskom parlamentu saopštila je da je zabrinuta zbog nepoštovanja demokratskih standarda tokom izbornog procesa u Srbiji.

„Nezavisni posmatrači, uključujući OEBS i organizacije civilnog društva slažu se u tome da je izborni proces bio manje pošten i slobodan ukoliko se uporedi s prethodnim izborima“, kaže se u saopštenju PES-a povodom izbora u Srbiji

PES ukazuje da iako su građani mogli slobodno da biraju, sklonost medija prema predstavnicima vlasti i izveštaji o tome da vladajuće partije vrše pritisak na glasače, posebno one zaposlene u javnom sektoru znači da ovi izbori nisu bili ravnopravni.

„Tokom kampanje OEBS je izveštavao da su kandidati vodili slobodnu kampanju, ali su zvaničnici zloupotrebljavali prednosti svoje pozicije, da je medijsko pokrivanje bilo naklonjeno vladajućim partijama, uprkos otvorenoj medijskoj sceni. Takođe, nije bilo dovoljne transparentnosti kada je reč o finansiranju partija i kampanje“.

„Prilično smo zabrinuti zbog izborne kampanje u Srbiji i beleženja glasova, što ni u kom slučaju nije slobodno niti pošteno. Pozivam SNS da naredni period iskoristi za demokratske reforme u Srbiji i tako postavi zemlju na put ka pristupanju EU“, kaže se u reakciji predsednika PES-a Sergeja Staniševa na izbore u Srbiji.

Demokratska stranka je pridružena članica Partije evropskih socijalista.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here