Home Izbori Vuletić: Izbori doneli stablnosti i realniju sliku Srbije

Vuletić: Izbori doneli stablnosti i realniju sliku Srbije

82
0

BEOGRAD – Ovim izborima obezbeđena je politička stabilnost Srbije, kao i struktura parlamenta, koja realnije odražava političku scenu Srbije, izjavio je danas sociolog Vladimir Vuletić.

Vuletić je, u izjavi Tanjugu, konstatovao da juče održani izbori nisu doneli neočekivane rezultate, jer su se ostvarila predviđanja poslednjih anketa, ali je, kaže, na neki način iznenađenje činjenica da su prošle sve tri liste za koje su glasali nekadašnji birači Demokratske stranke, kao i to da je Liga socijaldemokrata Vojvodine ostvarila slab rezultat u severnoj pokrajini.

„Manje-više smo znali da će doći do promene u strukturi parlamenta. Sada imamo evroskeptične, odnosno antievropske stranke u parlamentu i to je dobro, jer to realnije predstavlja političku scenu Srbije“, smatra Vuletić.

On je dodao da je ovim izborima na neki način obezbeđena politička stabilnost Srbije.

„S druge strane, s obzirom na to da je premijer Vučić najviše insistirao na temi ekonomije, zapošljavanja i razvoja Srbije, mislim da će to biti i ključna svar kojom će se baviti buduća vlada“, rekao je Vuletić.

Imajući u vidu da će Srpska napredna stranka, prema poslednjim rezultatima, verovatno osvojiti manje poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini, Vuletić smatra da premijer ipak nije pogrešio prevremenim raspisivanjem izbora kada je reč o Srbiji.

„Njegova osnovna ideja je da dobije što je moguće širu podršku za ciljeve i reforme koje je postavio. Mislim da će sada te reforme ići mnogo intezivnije i neće biti dileme oko toga koliko je antievropski kurs u Srbiji prisutan. On (kurs) je sada predstavljen u parlamentu i on će, koliko bude imao snage, kočiti Srbiju, ali vidimo da to nije velika snaga“, rekao je Vuletić.

Kada je reč o manjem broju mandata u republičkom parlamentu za SNS, Vuletić smatra da je i to bilo očekivano.

„Mogli smo i da očekujemo, da ako uđu antievropske stranke u skupštinu, kao novi element, da će nekome morati da oduzmu jedan deo stolica. Videćemo da li će taj broj stolica biti dovoljan koaliciji oko SNS da samostalno formira vladu. Čak i da se to ne dogodi, ona ima širok izbor stranaka koje, kao i ona, razmišljaju o budućnosti Srbije i da će imati tu vrstu podrške“, konstatovao je Vuletić.

Vuletić podseća da je na premijeru da odluči ko će činiti buduću vladu , ali podvlači da predizborne međustranačke kritike i obećanja da jedni s drugima neće ulaziti u koaliciju ne znače mnogo kada se izbori okončaju.

„Nakon izbora važno je da stranke koje razmisljaju o budućnosti Srbije moraju da nađu način da se ujedine i ostvare ono što je za građane najvažnije, jer politika i postoji zbog građana“, zaključio je Vuletić.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here