Home Izbori Srpski izbori dodatno podelili kosovsku vlast i opoziciju

Srpski izbori dodatno podelili kosovsku vlast i opoziciju

113
0

PRIŠTINA – Održavanje srpskih izbora na Kosovu i Metohiji dodatno je podelila kosovsku vlast i opoziciju i, dok vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi kaže da održavanje tih izbora ne narušava kosovski ustav, sve tri parlamentarne opozicione partije smatraju suprotno.

Seljimi, naime, navodi da kosovski ustav nije ugrožen samim tim što je ceo proces nadzirao OSCE, preneli su kosovski mediji.

Sa druge strane, opoziciona Alijansa za budućnost Kosova je saopštila da je održavanje ovih izbora „apsolutno neprihvatljivo“.

„Ovo je udarac na pokušaje da se srpska manjina integriše u naš sistem“, navedeno je u saopštenju ABK.

Radikalni opozicioni pokret Samoopredeljenje smatra da je održavanjem izbora, srpska vlada potvrdila svoje prisustvo na Kosovu kao i stav da je Kosovo deo Srbije.

„Nema sumnje da je održavanjem izbora narušen naš ustav. Jedini izbori koji ovde treba da se održe su parlamentarni i lokalni izbori Kosova“, navode iz tog pokreta.

Inicijativa za Kosovo smatra da je održavanje srpskih izbora na Kosovu „neprihvatljivo“ i da ozbiljno narušava kosovski ustav“.

„Ovaj potez je u suprotnosti sa našim naporima da integrišemo srpsku manjinu u naše institucije“, navode iz Inicijative za Kosovo.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here