Home Lokalni izbori SNS osvojio najviše glasova u Subotici

SNS osvojio najviše glasova u Subotici

194
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

SUBOTICA – Srpska napredna stranka (SNS) dobila je najveću podršku građana i u Subotici na lokalnim, pokrajinskim i republičkim izborima, pokazuju rezultati izbornog štaba ove stranke.

Kako je saopšteno, SNS je na lokalnim izborima osvojila 35,64 odsto, na pokrajinskim 36,26 odsto, a na republičkim izborima 40 odsto glasova, na osnovu obrađenih 42 odsto biračkih mesta.

Na lokalnim izborima, iz SNS slede Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sa 15 odsto, Pokret za građansku Suboticu 12,88 odsto, koalicija oko Demokratske stranke 8,55 odsto, a Liga socijaldemokrata Vojvodine 5,72 odsto glasova.

Cenzus, na osnovu ovog uzorka, prelaze i manjinske partije i koalicije Savez bačkih Bunjevaca, Vojvođanska tolerancija i Ruska stranka.

Ispod cenzusa su ostale koalcije oko Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke sa po četiri odsto i Pokret „Dosta je bilo“ sa 4,5 odsto.

U SNS-u napominju da podaci još uvek stižu sa terena, te da su promene u rezultatima moguće.

Po podacima Gradske izborne komisije, procenjena izlaznost na izborima u Subotici do 18 časova iznosi 45 odsto, rečeno je RTV- u u GIK-u na osnovu uzorka sa šest biračkih mesta.

U komisiji navode da na glasačkim mestima do sada nije bilo nepravilnosti, ali da su primili dve prijave – jednu pismenu i jednu usmenu.

Pismena primedba jednog glasača, za koju tvrde da nije uticala na rok glasanja, biće razmotrena u zakonskom roku, dok je druga prijava političke organizacije „Građani i građanske Srbije“.

Kako je rečeno, s obzirom da se radi o prijavi incidenta van biračkog mesta, slučajem će se baviti policija.

Kako za RTV ranije rečeno u subotičkom GIK-u, na pojedinim biračkim mestima građani su glasačke listiće ubacivali u pogrešne kutije. Ti listići će naknadno biti razvrstani, kažu u GIK-u.

Kako je za RTV rečeno u Gradskoj izbornoj komisiji u Subotici, postoji mogućnost da je na biračkom mestu Peščara iznet jedan glasački listić, ali će to moći da se utvrdi tek po zatvaranju glasanja.

Prema rečima predsednika Gradske izborne komisije u ovom gradu, Karolja Kovača, drugih nepravilnosti za sada nema.

On dalje objašnjava da će mu se tokom dana javljati predsednici biračkih mesta sa eventualnim pritužbama. Gradska izborna komisija u Subotici još uvek nema podatke o izlaznosti.

Otvoreno je 105 biračkih mesta, što je za četiri manje u odnosu na prošle izbore, a na biračkom mestu broj 6 prvi je glasao Subotičanin Petar Vujević.

Tačno 130.788 Subotičana ima pravo da bira novi sastav lokalnog parlamenta.

Za neko od 67 odborničkih mesta konkuriše 12 lista sa ukupno 477 kandidata, a to je za dve manje u odnosu na prošle izbore.

Izvor: RTV

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here