Home Izbori SE: Izbori u u fer atmosferi, uočene sistemske nepravilnosti

SE: Izbori u u fer atmosferi, uočene sistemske nepravilnosti

81
0
Savet Evrope - Srbija izbori
Foto: RTV

STRAZBUR – Delegacija Kongresa Saveta Evrope sastavljena od 13 članova iz raznih zemalja i političkih partija koji su posmatrali lokalne izbore u Srbiji, saopštio je danas da su izbori protekli u fer i mirnoj atmosferi.

„Osim pojedinačnih nepravilnosti koje je uočio naš tim, lokalni izbori u Srbiji protekli u skladu sa propisima i u mirnoj atmosferi“, navodi se u saopštenju Kongresa SE.

Članovi Kongresa su naveli da je primećena „konfuzija među biračima zbog istovremenog glasanja za parlamentarne izbore, za opštinska veća i za Skupštinu Vojvodine“ i dodali su da je u interesu efikasnosti lokalnih i regionalnih nivoa vlasti da se lokalni izbori održavaju odvojeno od opštih.

Šef delegacije Karim Van Overmajer je rekao da postoji prostor za praktično unapređenje izbora u Srbiji, posebno u pogledu zaštite tajnosti glasanja.

„Potrebne su reforme koje bi upotpunile pravni okvir u oblasti praćenja kampanja i finansiranja stranaka, zloupotrebe administrativnih resursa, kao i kvalitet biračkog spiska“, rekao je belgijski poslanik.

Van Overmajer je rekao i da Srbija treba da bolje reguliše status partija nacionalnih manjina.

Šef delegacije Kongresa izrazio je posebnu zabrinutost zbog stanja medija, i na lokalnom, i nacionalnim nivou.

„Potrebna je akcija za unapređivanje zakonodavnog okvira, finansijske situacije u medijima, etičkih standarda novinarstva i profesionalnih sposobnosti novinara“, naveo je Overmajer.

On je dodao da prave demokratije nema bez pravilnog funkcionisanja medija.

Izvor: RTV

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here