Home Izbori Procene i rezultati: Šta je „pogođeno“, a šta „promašeno“?

Procene i rezultati: Šta je „pogođeno“, a šta „promašeno“?

74
0
Glasanje - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — RIK i dalje prikuplja rezultate vanrednih parlamentarnih izbora koji su i slični, ali i različiti onima prognozama koje su iznosile agencije za analizu.

Beograd — RIK i dalje prikuplja rezultate vanrednih parlamentarnih izbora koji su i slični, ali i različiti onima prognozama koje su iznosile agencije za analizu.

Prema oko 99% obrađenog materijala, lista “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” dobila je 48,23 odsto podrške, SPS i JS oko 11%, SRS 8%, dok su cenzus prešle i liste ”Za pravednu Srbiju”, “Savez za bolju Srbiju”, te pokret Dosta je bilo i koalicija DSS-Dveri.

Ipsos stratedžik marketing je pre izbora prikupio podatke koji su koaliciji oko SNS predvideli mogućnost dobijanja podrške veće od 50 odsto. Preko polovine ispitanih građana Srbije, ukupno 4.161, više od polovine je dalo podršku nosiocu liste Aleksandru Vučiću, tačnije 51%.

Takođe, naveden je i moguć opseg izbornog rezultata, koji u slučaju liste “Srbija pobeđuje” išao od 48,6 do 52,8 odsto.

Pored koalicije oko SNS, jedina koja je apsolutno sigurna, prema proceni Ipsosa, bila je lista koju predvode Ivica Dačić i Dragan Marković. Za doskorašnjeg koalicionog partnera, možda i budućeg, vladajućoj partiji, opredelilo se 11% ispitanika, uz granice od 9,6 i 12,2.

Nešto lakšu borbu za prelaženje cenzusa Ipsos je predvideo Srpskoj radikalnoj stranci (6%, od 5% do 7%), a na ivici opstanka na srpskoj političkoj sceni ostali su, redom, Dveri-DSS, Dosta je bilo, SDS-LDP-LSV i koalicija oko DS, sa procenjenih 5 odsto podrške.

Samostalnu vlast koaliciji oko SNS dodelilo je i istraživanje agencije Faktor plus, procenjeno je da će na izbore izaći 55 odsto građana Srbije i da će od tog broja 50,9 odsto dati svoj glas Aleksandru Vučiću. U odnosu na Ipsos, ispitanici do kojih je došao Faktor plus su bili nešto pozitivnije raspoloženi prema SPS (12,3), kao i prema strankama doskorašnje opozicije, SRS (7,9), DSS-Dveri (5,2), SDS-LDP-LSV (5,1).

Za vanparlamentarnu borbu u narednim godinama bio je “viđen” pokret Saše Radulovića (4,6%), a za manjine bi se odlučilo ukupno četiri odsto ispitanika.

U istraživanjima agencije Ninamedia 62% građana bi izašlo na izbore, 47,7 od njih bi podržalo listu SNS, dok se za SPS odlučilo 13,3 odsto. Slede SRS sa 9,3, Dveri-DSS 6,3, a iznad cenzusa su i SDS-LDP-LSV sa 5,6 odsto i koalicija oko DS sa 5,1. Poput Faktora plus i Ninamedia je dobila rezultate po kojima je pokret Dosta je bilo van parlamenta, sa 4,9 odsto podrške.

Najmanji procenat glasova za SNS predvidelo je istraživanje Nove srpske političke misli. Naime, na uzorku od 1.500 građana koalicija koju predvodi Aleksandar Vučić dobila je 44,8 odsto birača, sledi koalicija oko Socijalističke partije Srbije koja bi osvojila 12,7 odsto, zatim SRS sa 9,8 odsto glasova, potom koalicija oko DS-a sa 7,5 odsto, savez SDS-a, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratske partije (LDP) koji bi osvojio 6,9 odsto i koalicija Dveri i DSS-a sa 6,4 odsto.

Za pokret Dosta je glasalo 4,2 odsto birača, za stranke manjina ukupno 3,6 odsto i za Levicu Srbije 1,3 odsto građana, pokazalo je istraživanje.

Glavni i odgovorni urednik NSPM Đorđe Vukadinović rekao je agenciji Beta da je prvi utisak da je u predizbornoj atmosferi teško istraživati javno mnjenje jer se mnogi građani ustručvaju da se izjasne, a neki daju i neiskrene odgovore.

Prema njegovim rečima, najteže je bilo „uhvatiti“ rejting SNS i DS.

„Interesantno je da u čisto telefonskoj anketi rejting SNS ide i do 50 odsto, a DS postoji samo u tragovima. Kod terenske ankete SNS jedva stiže do 40 odsto, a znatno su jači DS, Dveri-DSS i Dosta je bilo“, rekao je Vukadinović.

U istraživanju Antena grupe Srbija i Centra za slobodne izbore i demokratiju, koalicija oko SNS je dobila 53 odsto podrške, SPS i JS 13%, Dveri-DSS 8%, SRS 7%, lista koju predvode Čedomir Jovanović, Boris Tadić i Nenad Čanak 6%, a na ivici cenzusa su Pokret “Dosta je bilo” i koalicija oko DS.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here