Home Lokalni izbori Postizborna tišina u Nišu: GIK ćuti o rezultatima glasanja

Postizborna tišina u Nišu: GIK ćuti o rezultatima glasanja

178
0

Niš — Iz niške Gradske izborne komisije nikakvih izbornih rezultata, niti informacija o nepravilnostima, nema ni dan posle zatvaranja birališta.

Ova komisija nije održala nijednu konferenciju za novinare niti je, posle podataka o izlaznosti do juče u 18 sati, dala bilo kakve informacije.

Niški novinari, koji su prinuđeni da se za informacije o ishodu glasanja oslanjaju na podatke stranačkih izbornih štabova, kažu da je ovo presedan, pišu „Južne vesti“.

„Niš je uvek kasnio za drugim gradovima, pa i za Republičkom izbornom komisijom, uvek je bio sporiji, ali smo do sada mogli da saznamo makar elementarne informacije. Ovo je ćutnja posle izbora“, kaže dopisnica „Danasa“ iz Niša Zorica Miladinović.

Jedina informacija koja je iz Gradske izborne komisije stigla do niških novinara jeste da je u toku njihova sednica, ali nema procena ni o tome kada će biti završena.

„Odlučivanje iza zatvorenih vrata uvek budi sumnju da se nešto sakriva i da nije regularno. Nedostatak transparentnosti je nedostatak demokratičnosti. Nerazumljivo je zašto GIK ne saopštava bilo kakav rezultat“, kaže Miladinovićeva.

Inače, prvi čovek niškog SNS-a Zoran Perišić je na konferenciji za novinare svoje stranke rekao da će GIK rezultate izbora verovatno saopštiti kasno po podne.

Agencija Beta navodi da su izborni rezultati u Nišu još uvek predmet nagađanja pošto se Gradska izborna komisija nije oglasila, a političke stranke raspolažu nepotpunim rezultatima.

Nosilac izborne liste „Niš, moj grad“ (DS, SDS, NPS i LDP) Vladimir Domazet rekao je da ta koalicija raspolaže samo okvirnim rezultatima sa 66 odsto obrađenih biračkih mesta.

„Ti preliminarni rezultati pokazuju da je na gradskim izborima u Nišu Srpska napredna stranka osvojila oko 46 odsto glasova, a lista ‘Niš, moj grad’ blizu 12 odsto glasova. Otprilike isti procenat glasova pripao je listi Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije“, rekao je Domazet.

Prema njegovim rečima, prvi prelimanarni rezultati pokazuju da je u Nišu Srpska radikalna stranka osvojila nešto više od sedam odsto glasova, a Dveri i DSS nešto više od pet odsto glasova.

„Imamo informacije da će na većem broju biračkih mesta glasanje morati da bude ponovoljeno jer je u kutijama pronađeno više listića nego što je bilo glasača“, kazao je Domazet.

On je istakao da se u Nišu nikada do sada nije desilo da izborni rezultati budu nepoznanica više od 12 sati, niti da biračka mesta ne budu otvorena na vreme, kao što je to juče bio slučaj.

Opštinske izborne komisije u Nišu za sada, takođe, raspolažu samo preliminarnim rezultatima, a konačni rezultati trebalo bi da budu utvrđeni u toku večeri.

Prema preliminarnim podacima izborne komisije opštine Medijana, za SNS se u ovoj opštini izjasnilo 30 odsto birača, lista „Niš,moj grad“ dobila je 15 odsto glasova, a SPS-JS između 11 i 12 odsto glasova.

Cenzus su prešli i pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića sa osam odsto osvojenih glasova i koalicija DSS-a i Dveri sa 5,7 odsto glasova.

U Gradskoj opštini Pantelej, prema podacima opštiinske izborne komisije, do sada je obrađeno 30 od 33 biračka mesta, a najviše glasova – 37,62 pripalo je Srpskoj naprednoj stranci.

U ovoj opštini lista „Niš, moj grad“ osvojila je 10,11 odsto glasova, koalicija SPS-JS ima 9,31 odsto glasova, lista „Iskreno za Niš“ Momira Stojanovića 7,55 odsto glasova, a SRS 6,70 odsto.

U Panteleju cenzus je prešla i „Levica Srbije“ sa 6,39 odsto osvojenih glasova i Dveri i DSS sa 6,09 odsto glasova.

Preliminarni podaci Gradske opštine Crveni krst pokazuju ubedljivu pobedu naprednjaka – njima je pripalo 66 odsto glasova, a po 9,5 odsto glasova imaju „Niš-moj grad“, Srpska radikalna stranka i SPS-JS.

U opštinskoj izbornoj komisiji Gradske opštine Palilula i Gradske opštine Niška Banja za sada još nije moguće dobiti bilo kakve rezultate..

Izvor: B92

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here