Home Izbori Pet glavnih pouka izbora u Srbiji

Pet glavnih pouka izbora u Srbiji

96
0
5 poruka izbora - Srbija izbori
Foto: Tanjug

VAŠINGTON – „Izborna kocka“ isplatila se lideru SNS Aleksandru Vučiću, koji se vraća na vlast ubedljivom pobedom, ocenjuje danas američki portal Politiko i navodi pet glavnih pouka koje se mogu izvući iz prevremenih izbora, od toga da Srbija ostaje na putu ka EU, do jačanje nacionalista koji se vraćaju u parlament.

Zaključak broj jedan je da se put Srbije ka EU nastavlja, budući da je više od 85 odsto glasova otišlo strankama koje javno zagovaraju članstvo u EU, piše Politiko.

Premda ovo nije bio „referendum o EU“, kako su ga neki nazvali, jasno je da politički konsenzus u zemlji ide u prilog članstvu u Uniji, navodi se u tekstu.

S vladajućom koalicijom, koja se sprema da uzme 60,5 odsto glasova Vučić ima jasan mandat da približi Srbiji EU, a to, kako dodaje Politiko, uključuje i „normalizaciju odnosa sa Prištinom, premda priznavanje nezavisnosti srpske pokrajine još nije na stolu, i pravosudne i ekonomske reforme.

Regionalno, zbog ambicije da uđe u EU i želje za bliskim odnosima sa Nemačkom, Beograd verovatno neće hteti da „pravi probleme“, premda će biti povremenih čarki, naročito sa Hrvatskom.

Put Srbije u EU, međutim, pun je prepreka, navodi američki portal, podsećajući na odluku Hrvatske da blokira pregovore Srbije u nekim područijma i „večni problem Kosova“, koji „čak ni sve članice EU ne priznaju kao nezavisnu državu“.

Srbija je uz to suočena i sa neprijateljskom klimom u EU, gde nedavni holandski referendum protiv trgovinskog sporazuma sa Ukrajinom pokazuje da među postojećim članicama nema mnogo volje za širenjem.

Ostatak Unije je zaokupljen krizama od Bregzita do migranata i evrozone, zbog čega je Srbija na dnu briselske liste prioriteta, navodi portal.

Druga pouka je da su nacionalisti dobili na snazi, piše Politiko podsećajući da Šešeljeva SRS ne samo da se vratila u parlament nego će izgleda biti i glavna opoziciona stranka u skupštini.

„To radikalima daje parlamentarnu platformu za retoriku protiv EU i suseda Srbije“, ocenjuje portal.

Mesto u parlamentu će izgleda dobiti mesto i konzervativna Demokratska partija Srbije i Dveri, navodi Politiko primećujući da DS S, koja je nekada bila umerena proevropska konzervativna partija i deo pokreta protiv Miloševića, sada predvodi Sanda Rašković Ivić, poznata kao „srpska Marin Lepen“ i protivi se ulasku Srbije u EU, dok su Dveri „otvoreno homofobni“ pokret.

Treća pouka tiče se mandata za sprovođenje reformi, piše Politiko navodeći da domaći kritičari i neke diplomate kažu da je Vučih obećao mnogo, a ispunio malo tokom prve dve godine kao premijer, uprkos tome što je imao ogromnu većinu.

Sada kada mu je mandat obnovljen ima političkog prostora da ispuni obećanja, a to uključuje privatizaciju državnih preduzeća poput Telekoma i rudarskog kompleksa, smanjenje preglomazne administracije i znatno poboljšanje pravosudnog sistema i vladavine prava.

„To će podrazumevati razračunavanje sa ušančenim interesima, ali je od ključnog značaja za kapacitet Srbije da iskoristi svoju prednost u pogledu lokacije, cene, trgovinskih veza i privuče ozbiljnija strana ulaganja“ ocenjuje se u tekstu.

Četvrta tačka na koju se osvrće Politiko je da Vučićeva vlast podstiče strahovanja od autoritarizma.

Ipak, činjenica da su strani mediji o ishodu izbora izvestili kao o pobedi proevropskog reformatora a ne autoritarnog populističkog nacionalista je znak koliko je dobro sprski premijer, nekadašnjih saveznik Slobodana Miloševića, dobro izgradio svoj imidž, ocenjuje portal.

Vučić je, kako se podseća, dobio međunarodni aplauz za poteze sa Kosovom i zbog humanog upravljanja izbegličkom krizom, ali mnogi u Srbiji na njega gledaju sa mnogo više skepticizma.

Protivnici ga optužuju da suzbija medijske slobode i potkopava vladavinu zakona, te da se neke kompanije bliske stranci bogate, piše Politiko.

Peta pouka je da su liberalne opozicione stranke potisnute na margine, navodi ovaj portal uz ocenu da je, baš kao i u Mađarskoj i Poljskoj, srpska umerena opozicija podeljena i slaba pred partijskom mašinerijom vladajuće koalicije.

Tri odvojene liberalne grupacije su ušle u parlament, od kojih je jedna alijansa triju stranaka, ali je svaka od njih osvojila samo između pet i šest odsto glasova, primećuje Politiko, koji navodi da cepanje DS podriva opoziciju Vučiću.

Jedno od iznenađenja, piše portal, jeste uspeh „Dosta je bilo“ na čijem je čelu bivši tehnokratski ministar ekonomije Saša Radulović koji „kanališe gnušanje“ prema srpskoj političkoj eltiti.

„Ali, sve ovo znači da Vučićeva vlast neće biti mnogo ugrožena u naredne četiri godine“, zaključuje portal Politiko.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here