Home Izbori OEBS: Izbori slobodni, ali nisu svi učesnici imali iste šanse

OEBS: Izbori slobodni, ali nisu svi učesnici imali iste šanse

65
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: N1

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji ponudili su biračima raznovrsnost izbora uz poštovanje osnovnih sloboda, zaključili su danas međunarodni posmatrači, uz napomenu da nisu svi učesnici imali jednake šanse.

BEOGRAD – Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji ponudili su biračima raznovrsnost izbora uz poštovanje osnovnih sloboda, zaključili su danas međunarodni posmatrači, uz napomenu da nisu svi učesnici imali jednake šanse.

„Građani Srbije juče su slobodno birali između velikog broja političkih partija. Izborni dan bio je miran i veoma dobro organizovan. Izbori nisu ograničeni na izborni dan, a kada je reč o izbornoj kampanji, kandidati su vodili kampanju otvoreno“, rekao je Volodimir Arijev, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

U danas objavljenom saopštenju posmatrača, koje je objavio OEBS, ocenjuje se da je izborna administracija svoje dužnosti obavljala na efikasan način i da je uživala je poverenje učesnika izbora.

„Iako su osnovna građanska prava bila poštovana, pristrasno izveštavanje u medijima, nepravedna prednost koju obezbeđuje status

vladajuće stranke i nejasno razgraničenje državnih i stranačkih aktivnosti, poljuljali su jednakost mogućnosti u takmičenju učesnika izbora“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, zakonodavni okvir pruža dobru osnovu za sprovodenje demokratskih izbora u skladu sa opredeljenjima OEBS-a i ostalim međunarodnim obavezama i standardima, ali određen broj preporuka OEBS-a/KDILJP-a i Venecijanske Komisije Saveta Evrope iz prethodnih godina nije razmotren i uzet u obzir.

Ključni nedostaci se odnose na nedovoljno precizna pravila vezano za podnošenje i proglašenje izbornih lista, neefikasne mere protiv zloupotrebe javnih resursa za sprovođenje kampanje, nedovoljno precizna pravila vezano za finansiranje izborne kampanje, kao i nedostatke u rešavanju izbornih sporova, nepostojanje sankcija za određene prekršaje i nedostatak odredbi o posmatracima.

Osnovna građanska prava bila su poštovana, a kandidatima je bilo omogućeno da sprovode kampanju na slobodan način, ocenjuju posmatrači.

Međutim, kako se navodi, vladajuće Srpska napredna stranka i, u nešto manjoj meri, Socijalistička partija Srbije, povećale su svoje učestvovanje na zvaničnim događajima tokom izborne kampanje i

koristile nepravednu prednost koju obezbeđuje položaj vladajuće stranke, uz nejasno razgraničenje državnih i stranačkih aktivnosti što je u suprotnosti sa opredeljenima OEBS-a i standardima SE.

Posmatrači navode i da su zabrinjavajući navodi o tome da su vladajuće partije vršile pritisak na birače i zaposlene u javnom sektoru kao i da se birači mame inicijativama o socijalnoj pomoći.

„Naša procena na osnovu našeg posmatranja prethodnih šest nedelja nije samo crno-bela. Postoje pozitivni elementi, ali i nedostaci“, rekao je ambasador Gert Hinrih Arens, šef posmatračke misije OEBS/ODIHR.

Javni mediji su, kako se navodi, obezbeđivali jednaku minutažu učesnicima izbora da bi mogli da predstave svoje izborne platforme u skladu sa zakonskim obavezama.

Međutim, aktivnosti Vlade i vladajuće stranke su bile dominantna tema u izveštavanju o izbornoj kampanji u sklopu informativnog programa, kaže se u saopštenju.

Analitičko i kritičko izveštavanje na uticajnim televizijskim kanalima sa nacionalnom pokrivenošću je bilo ograničeno, delimično zbog sveprisutne autocenzure koja je rezultat političke kontrole nad sektorom medija, ocenjuju posmatrači.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here