Home Izbori Novi mandat, novi/stari zadaci, samo – još intenzivnije

Novi mandat, novi/stari zadaci, samo – još intenzivnije

65
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Građani Srbije na izborima su praktično potvrdili dosadašnju politiku vlade, odnosno premijera Aleksandra Vučića i dali mu mandat da nastavi i dovrši započete reforme, koje će Srbiju dovesti do vrata Evropske unije.


BEOGRAD – Građani Srbije na izborima su praktično potvrdili dosadašnju politiku vlade, odnosno premijera Aleksandra Vučića i dali mu mandat da nastavi i dovrši započete reforme, koje će Srbiju dovesti do vrata Evropske unije.

Ne samo nastavak, već ubrzanje reformi, poručuju danas ekonomisti.

Pavle Petrović iz Fiskalnog saveta kaže da nova vlada ne sme da opusti, već da ubrza reforme, misleći u prvom redu na racionalizaciju javnog sektora i privatizaciju.

„Izbori su raspisani koliko razumemo s namerom da se dobije novi mandat da se sprovedu reforme i fiskalna konsolidacija. I sada je dobijen novi mandat za to. Ono što mi očekujemo jeste da će reforme snažno krenuti, a to se pre svega odnosi na reforme javnih preduzeća“, rekao je Petrović danas novinarima.

Nije propustio da opomene novog/starog premijera da, po njegovom mišljenju, ne bi trebalo da povećava plate i penzije.

I profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin uveren je da izborni rezultati nedvosmisleno govore da će reforme biti ubrzane, te ističe da je SNS upravo za to dobila podršku građana koji su pokazali da su spremni na značajnije žrtve.

Za ekonomistu Ivana Nikolića nesporno je da rezultati izbora garantuju da neće biti većih odstupanja što se ekonomske politike tiče.

On smatra da je fokus rada buduće vlade bude na rastu BDP-a i investicija, dodajući da mu se čini da se ništa neće promeniti ni u vezi s onim što je dogovoreno sa MMF-om.

„Rezultati izbora garantuju da odstupanja od toga neće biti“, rekao je Nikolić za Tanjug.

Nijedan ozbiljniji ekonomista, pa ni sagovornici Tanjuga, uopšte ne dovode u pitanje da prve „na stolu“ nove vlade treba da bude reforma javnog sektora, te dublja reforma javnih preduzeća.

Za direktora Komiteta pravnika za ljudska prava Milana Antonijevića jasna je poruka da podrška vladajućoj stranci znači da neće biti većih odstupanja u odnosu na dosadašnju ekonomsku politiku.

On, međutim, smatra da je izborna pobeda proevropskih snaga garancija da ni u tom poslu neće biti zaostajanja, niti promena, s čime se slaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

S ubedljivom pobedom Srpske napredne stranke čiji je lider Aleksandar Vučić vodio proevropsku kampanje, očekuje se nastavak evropskog kursa Srbije, rekla je za Tanug Joksimović, ocenivši da će taj put donekle biti usporen opstrukcijom u parlamentu.

„Taj put će imati jedan konstantan kamen u cipeli, a pojava lidera SRS Vojislava Šešelja u srpskom parlamentu na određeni način će štetiti onom ugledu u međunarodnim odnosima, koji je Srbija teškom mukom stekla,“ rekla je Joksimovićeva.

Antonijević, međutim, ne vidi veliki prolem u povratku desnice u parlament, jer, kako je za Tanjug rekao, rezultat koji su na izobrima ostvarile proevropske snage, garantuje siguran put u Evropu.

Sudeći i po prvim izjavama političara nakon objavljivanja izbornih rezultata, kurs Srbije ostaće evropske integracije i nastavak reformi, ali je pitanje da li će još neko, osim predstavnika koalicije oko SNS, sedeti u Nemanjinoj 11.

Lider SNS, inače, u prvom je obraćanju nakon objavljivanja preliminarnih rezultata rekao da su među prvim zadacima nove vlade dolazak misije MMF i Svetske banke početkom juna.

Najavio je i da će za manje od godinu dana biti završen Koridor 10, kao i Koridor 11 do Čačka, da će biti završena reforma javne administracije i rekstrukturiranje javnih preduzeća.

Ponovio je i da će ove godine privredni rast biti veći od dva odsto, naredne viši od tri odsto, a u 2018. preko četiri odsto, što znači, istakao je, veći standard za građane Srbije.

Strateški put zemlje ostaje put ka Evropskoj uniji, a neće biti kompromisa sa onima koji bi državu da vrate u prošlost, ponovio je Vučić.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here