Home Izbori Niš: Ponavlja se glasanje na 20 biračkih mesta

Niš: Ponavlja se glasanje na 20 biračkih mesta

184
0
otvaranje glasaccke kutije 1-1
Foto: Darko Ćirkov

Niš — GIK u Nišu odlučila je da glasanje bude ponovljeno na 20 biračkih mesta na kojima je u glasačkim kutijama otkriveno više listića nego što je bilo glasača.

To je otkriveno u zapisnicima sa glasanja.

Na tih 20 biračkih mesta, po podacima GIK-a upisano je oko 30.000 građana Niša, koji će sutra znati kada će ponovno moći da glasaju.

Predsednica GIK-a Jelena Žarić Kovačević izjavila je na konferenciji za novinare da je na 20 biračkih mesta, od ukupno 174, „u kutijama izbrojano više istića nego što je bilo glasača“.

„Višak listića u kutijama kreće se od jednog do 26. Višak od 26 listića je zabležen na biračkom mestu 4 u Gradskoj opštini Medijana“, istakla je Žarić Kovačević.

Ona je kazala da tokom dana GIK nije dobio ni jednu primedbu na tok glasanja i neregularnost izbora „već su nepravilnosti otkrivene tek u zapisnicima sa biračkih mesta“.

„GIK će sutra odrediti datum ponovnog izlaska na birališta, ali zakon propisuje da to bude u narednih sedam dana“, rekla je Žarić Kovačević.

Ona je kazala da GIK nije sinoć i tokom današnjeg dana saopštio izborne rezultate za gradski parlament zato što su zapisnici sa biračkih mesta kasno stizali sa terena.

„Poslednji zapisnik stigao nam je tek jutros u 10 časova. Verujem da su članovi biračkog odbora kasnili jer ih je malo zbunilo to što se glasalo za tri različita nivoa, tako da su izborni materijal moral da nose na tri različita mesta“, izjavila je Žarić Kovačević.

Prema podacima GIK na gradskim izborima u Nišu lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila je 39,10 odsto glasova ili 30 mandata.

Lista „Niš, moj grad“ osvojila je osam mandata sa 10,81 odsto osvojenih glasova, a isti broj odborničkih mandata osvojila je i lista SPS-JS sa 11,55 odsto glasova.

Srpska radikalna stranka osvojila je poverenje 7,21 odsto glasača i pripašće joj pet odborničkih mesta, a Dveri i DSS imaće tri odbornika zahvaljujući tome što su osvojili 5,16 odsto glasova.

Cenzus je prešao i pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića sa 8,05 odsto glasova i u niškoj skupštini imaće šest odbornika.

U Nišu je pravo glasa imalo 205.346 građana, a na birališta je izašlo 112.840 građana što predstavlja izlaznost od 54,95 odsto.

Izvor: B92

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here