Home Izbori Lalić: Veliki pobednici ovih izbora su proruske stranke

Lalić: Veliki pobednici ovih izbora su proruske stranke

62
0

Dragomir Anđelković, politički analitičar, i Veljko Lalić, glavni urednik Nedeljnika, saglasni su da će u budućem parlamentu biti vruća atmosfera. Ako postoje veliki pobednici ovih izbora onda su to proruske stranke, kaže Lalić koji je mišljenja i da će Vučić krenuti sa Planom B i ekspertskom Vladom. Anđelković ne odbacuje koaliciju SPS-SNS.

Anđelković kaže da su za njega iznenađenje bili veći rezultati nego što je očekivao Saše Radulovića i SNS-a u Vojvodini, kao i da je mislio da će neka od ovih relativno većih lista da sklizne. „Za sada stoji da sve veće stranke koje su imale neku šansu ulaze u parlament“.

Lalić kaže da ima iznenađenja, i da ih je „posebno bilo u izbornoj noći zbog CeSida“. Poslednje dve, tri nedelje se govorilo da DS neće ući u parlament, ali pokazalo da je to, ipak, najveća stranka te građanske opcije, dodaje.

Ocenio je da su Radulović i Šešelj pobednici ovih izbora, naročito kad se uzme u obzir da su oni sami izašli. „To je bila hrabra odluka i jedan neverovatan rezultat“, navodi.

Upitan kako vidi projekcije CeSida, koje su u nedelju izazvale mnogo napetosti među pripadnicima opozicije, Lalić je rekao da misli da CeSid više nema legitimitet da obavlja taj posao. „Da se govori da je SNS na 56 odsto, pa da se spušta, ili da Radulovića u prvom merenju pokažete na 2,5 odsto… Mislim da je ovo jedan od većih skandala koji je obeležio izbore i podigao tu tenziju dodatnu“, navodi Lalić.

Anđelković, s druge strane, misli da se tu radilo o drugačijoj metodologiji nego ranije. „Ovoga puta su se ponašali kao RIK, sabirali sve što im stigne i objavljivali rezultate… Pa su objavili paradoksalno da će mađarska stranka, SVM, pobediti u Vojvodini što je nemoguće…“ On podseća da su ranije saopštavali podatke na osnovu reprezentativnog uzorka.

„Ne mislim da se radilo o tendenciji, došlo je do promene među ljudima koji rade matematičko-statistički deo, možda tim još nije uigran“, navodi Anđelković i dodaje: „Ja sam njih uvek doživaljavao, da ne budem maliciozan, po malo bliskima svakoj vladi“.

On ocenjuje da je CeSid podigao tenziju kod opozicionih stranaka. RIK je nešto pouzdanije podatke i ranije saopštavao narednog dana. „Njihovi podaci su bili manje-više korentni, tu je CeSid podbacio“, ocenio je Anđelković dodajući da je RIK ovoga puta imao težak zadatak jer je nekoliko lista bilo oko cenzusa.

Anđelković ne veruje da je bilo nekakvih neregularnosti ni sa koje strane, i guranja lista ispod cenzusa.

Kad bi DSS ostao van parlamenta, ta stranka ne bi postojala – to je dakle bitka za život tih partija, dodaje.

Upitan da prokomentariše izjavu lidera DS Bojana Pajtića koji je ocenio da je očekivano bilo da Demokratska stranka u Vojvodini izgubi „jer živimo u uslovima Severne Koreje“, Anđelković je odgovorio da „on nema nikakvog osnova da tako kaže“.

Bojan Pajtić kontroliše javni servis Vojvodine, za njega sigurno nisu bili mračni uslovi kao u Severnoj Koreji, dodaje.

„Kad se radi o celoj Srbiji, uvek je vlast imala prednost, osim kada stranci to ne žele… Ovaj put stranci to nisu radili, tako da smo imali uobičajene srpske izbore gde je vlast u boljem položaju, a ništa tu nije bilo drastično neobično… U krajnoj liniji, u parlamentarnim sistemima i normalno je da političke snage budu zastupljene u medijima u skladu sa snagom u parlamentu“, rekao je Anđelković.

Uvek su oni koji su u vlasti zastupljeniji, naročito ako imaju opoziciju koja ima 6 odsto, dodaje.

Veljko Lalić kaže da je to prejaka konstatacija lidera DS. Ocenjuje da zaista „nije bila fer utakmica“, i da su naprednjaci bili u jednoj euforičnoj kampanji koju su progurali i medijski i finansijski. Zamera što u kampanji nije bilo duela između glavnih političara. „mislim da je tu Vučić pogrešio, uukključujući i taj duel na javnom servisu gde se govorilo o migrantima a pitanja su bila čudna, i opoziciji je dato po minut“.

Vruća atmosfera u budućem parlamentu

U parlamentu ćemo imati ovaj put vruću atmosferu, imaćemo stalno borbe većina, SNS, – opozicija, ali ne moramo da očekujemo i homogenost opozicije, naročito kad prođe „medeni mesec“ – prvih par meseci usredsređenosti na vlast, doći će doi prepucavanja opozicionih strana jer su ideološki u pitanju vrlo raznolike stranke, od onih koji su protiv ili za EU do onih koji su protiv NATO, navodi Anđelković.

Lalić kaže da misli da će parlament izgledati kao rijaliti, samim tim što će tu biti i Radulović, i Šešelj i Šarović i tu je povratak LDP. „Tu je sada jedan potpuno novi politički život… Do danas ste imali jedan umrtvljeni DS“, dodaje.

Kaže da je glavno pitanje koga će Vučić postaviti za šefa poslaničke grupe, i da se u TV-duelu Martinović nije pokazao da može da se nosi sa Šarovićem i šta će biti kad pitanja postavljaju Đorđe Vukadinović, Boško Obradović.

Vučić jeste dobio veliki broj mandata, ali stavio je i dve velike liste, podseća Lalić.

Kako ocenjuje, premijer je ove izbore raspisao zbog Vojvodine, ali misli da ovo nije očekivao na nacionalnom nivou. Ako pogledate ovu većinu od 131 poslanika, onda zavisite i od PUPS-a i od Rasima Ljajića, navodi on. Podseća da ta lista ima Lazanskog koji je protiv EU, onda Nenada Popovića koji je protiv NATO.

On misli da je Vučić očekivao bolji izborni rezultat, čim je iz pozicije koju je imao raspisao izbore.

Ideja je bila da se Dveri postave ispod cenzusa i najviše se priželjkovalo da DS ostane ispod, kaže on. Idealan scenario je bio da parlament ostane sa četiri stranke, ali danas ih ima sedam, dodaje.

Koalicije mogu da se prave tako da vas neko pasivno podrži, da nisu s vama u Vladi, ali da uzmete neke eksperte iz nekih drugih stranaka, navodi Anđelković. „Koaliciju sa SPS uopšte ne odbacujem, partije svašta pričaju pred izbore“, dodaje.

„SPS je dobitnik izbora, bez obzira koliko su u lošijem položaju, jer imaju manje mandata. SPS je na ovaj ili onaj način potreban SNS da bi stabilnije vladao“, kaže Anđelković.

SPS je izgubio u Vojvodini, nije neophodan začin u vojvođanskoj čorbi, ali je bitan za stabilno vladanje u Srbiji, dodaje.

Kakva će vlada biti videćemo, neće biti vlada SNS sa 131 mandatom, to je suviše malo da bi se stabilno vladalo, rekao je Anđelković.

On kaže da sigurno postoje ljudi koji su kadar SNS i više neće biti ministri. Dodaje da Vučić verovatno ima sliku toga ko iz SNS može da bude u Vladi, ali dodaje da ne misli da ima konačnu odluku o celoj Vladi.

SNS ima 98 poslanika, ako bi ostali u sadašnjim okvirima od 131 mandat, oni su prilično podložni uceni partnera sa liste, ocenjuje Anđelković koji misli da će Vučić posegnuti za koalicijama.

Ovaj parlament će biti interesantan, kaže Lalić.

„Do sada ste imali parlament koji je bio neverovatno proevropski… Mi danas imamo, ako uzmete Nenada Popovića sa tri mandata i Rusku stranku – jedan… Sada imate da „Rusi“ prvi put direktno imaju četiri poslanika ovde“, navodi Lalić.

Ako postoje veliki pobednici ovih izbora onda su to proruske stranke, dodaje. „Imate SRS, Dveri i DSS u parlamentu – dve potpuno proruske stranke, onda delove SNS … U parlamentu ćemo imati za premijera mnogo težu situaciju, iako on dolazi iz jedne populističke strukture, iako glasači SNS sami ne veruju toliko u ideju EU, mislim da će sa ovakvim parlamentom biti još teže… I mislim da će se videti u narednom periodu kako će se u upravljati politika Vlade na spoljnom planu“, kaže urednik Nedeljnika.

„Mislim da će Vučić potegnuti za Planom B. Ja mislim da će on, pre svega, krenuti na ekspertsku vladu“, navodi Veljko Lalić.

„Vučić ima dosta problema, on je jedini čovek koji bi, kako danas stvari stoje, dobio predsedničke izbore. Dosta će se kalkusati sa tim“, dodaje. „Ja mislim da bi iz ove perspektive to bilo logično. Mislim da je danas najlogičnije da formira ekspertsku vladu koja bi napravila velike reforme u prvih šest meseci i onda se kandidujete za predsedničke izbore“, kaže Lalić.

Prvo merenje rezultata je zato već sledeće godine, dodaje.

Govoreći o prvim potezima Vlade, Anđelković kaže da je moguće da to bude formiranje nekih institucija, kao što su na primer one koje će se baviti odnosima sa Rusijom, ili pitanjima otvaranja poglavlja. Ključno će biti ono što je vezano za nastavak procesa ekonomskih reformi koje mi moramo da sprovedemo, navodi Anđelković. On dodaje da je budžet opterećen jvnim preduzećima i da sigurno slede otpuštanja.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here