Home Izbori Kako je Srbija glasala – rezultati sa lokala

Kako je Srbija glasala – rezultati sa lokala

382
0
Glasanje - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Vanredni parlamentarni izbori glavna su tema medija i javnosti u Srbiji danas, ali ništa manje značajni nisu rezultati izbora za lokalne parlamente.

Beograd — Vanredni parlamentarni izbori glavna su tema medija i javnosti u Srbiji danas, ali ništa manje značajni nisu rezultati izbora za lokalne parlamente.

Pobede na lokalu uglavnom su odnosile Srpska napredna stranka ili grupe građana. Tako je u Paraćinu najviše glasova uzela lista „Saša Paunović – sigurno napred“.

SNS je prvi u Kraljevu, SPS drugi, ali je u taj parlament ušao i „Lokalni front“, dok je u Aleksandrovcu pobedu odneo „Pokret za Župu – dr Jugoslav Stajkovac“.

U Varvarinu SNS je prvi, SPO drugi, a naprednjaci su pobedili i u Leskovcu i u Ćupriji. Leskovac je specifičan jer je u parlament ušlo još osam stranaka, dok je u Ćupriji drugo mesto osvojila grupa građana „Ravanica“.

SNS je slavio i u Smederevu, dok bi u Raškoj SPS prvi put posle uvođenja višestranačja mogao da ostane bez vlasti. Naprednjaci su tamo osvojili 49,66 odsto glasova birača, dok su socijalisti na 30,87.

U Jagodini očekivanu pobedu odnela je lista Jedinstvene Srbije i SPS, SNS je ubedljiv u Zrenjaninu, a zanimljvo je na lokalu u Prijepolju – tamo su, za razliku od republičkih izbora, u koaliciji na lokalu izašli i pobedili SNS, SPS, NS, PUPS, PS i JS.

Na lokalnim izborima u Kragujevcu, Čačku, Vranju i Nišu slavila je Srpska napredna stranka, Koalicija za Pirot je ubedljiva u tom gradu, kao i JS i SPS u Jagodini, a DS na Vračaru.

Postizborna tišina u Nišu: GIK ćuti o rezultatima glasanja

Iz niške Gradske izborne komisije nikakvih izbornih rezultata, niti informacija o nepravilnostima, nema ni dan posle zatvaranja birališta.

Ova komisija nije održala nijednu konferenciju za novinare niti je, posle podataka o izlaznosti do juče u 18 sati, dala bilo kakve informacije.

Niški novinari, koji su prinuđeni da se za informacije o ishodu glasanja oslanjaju na podatke stranačkih izbornih štabova, kažu da je ovo presedan, pišu „Južne vesti“.

„Niš je uvek kasnio za drugim gradovima, pa i za Republičkom izbornom komisijom, uvek je bio sporiji, ali smo do sada mogli da saznamo makar elementarne informacije. Ovo je ćutnja posle izbora“, kaže dopisnica „Danasa“ iz Niša Zorica Miladinović.

Paraćin: Najviše glasova za listu „Saša Paunović – sigurno napred“

Izbrna lista Saša Paunović – sigurno napred je, prema prvim preliminarnim rezultatima, osvojila najviše glasova u Paraćinu i u lokalnom parlamentu će imati 19, odbornika, dok će koalicija okupljena oko SNS imati 14 odbornika.

Slede lista „Svi za Paraćin Tomislav Šaletić“ sa devet odbornika, zatim SPS – JS i Ekološki pokret, „Novi koncept za drugačiji Paraćin“, po četiri odbornika i Srpsko-ruski pokret jednog odbornika.

U birački spisak opštine Paraćin upisan je 49.521 građanin s pravom glasa, a na biralište je izašlo 61,36 odsto građana.

Kraljevo: Pobeda SNS, drugi SPS, Lokalni front u parlamentu

Na lokalnim izborima u Kraljevu najviše glasova (37,62 odsto) osvojila je Srpska napredna stranka, pokazali su rezultati sa 128 od ukupno 129 biračkih mesta koliko ih ima u tom gradu, rečeno je danas agenciji Beta.

Koalicija SPS-JS osvojila je 12,29 odsto, Pokret Dveri 6,56, Lokalni front 5,95 i Udruženje građana „Starosedeoci“ 5,46 odsto, rekao je danas Beti predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Ivan Petrović.

DS je dobila 4,95 odsto, Nova Srbija 3,85, DSS 3,26, Pokret „Složno za Kraljevo“ 3,08, Pokret „Dosta je bilo“ 2,55, SDS 1,41, Levica Srbije 0,91, a udruženje građana „Nijedan od ponuđenih odgovora“ 0,62 odsto.

Ukupna izlaznost glasača na održanim izborima u Kraljevu je 55,84 procenata, od ukupno 102.950 građana upisanih u birački spisak za lokalne izbore.

U Kraljevu je spisak birača za parlamentarne izbore bio širi jer obuhvata raseljene s Kosova i Metohije i izbegle s prostora bivše Jugoslavije i u njemu je bilo upisano 107.600 građana.

Žiča je jedino preostalo glasačko mesto koje će GIK danas obraditi, posle čega će se znati konačni izborni rezultati u Kraljevu.

Pročitajte još – “Čudo iz Kraljeva”: Lokalni front ušao u parlament

Tončev ubedljiv u Surdulici

Prema podacima izbornog štaba Socijalističke partije Srbije u Surdulici, u ovom mestu je na lokalnim izborima najviše glasova pripalo listi SPS-a koju predvodi Novica Tončev.

Napominju da je procena da je lista koju predvodi Tončev osvojila oko 70 %.

Zaharijev: Ubedljivom pobedom do petog mandata

“To smo mi – Prirodni pokret” je, prema rečima Vladimira Zaharijeva, koji ga i predvodi, pobedio na 29 od ukupno 31 biračkog mesta u Bosilegradu.

Zaharijev, koji je na čelu Bosilegrada već 4 mandata zaredom, kaže da je prezadovoljan ovim rezultatom.

Smederevo: Pobeda SNS, druga DS

Najveći broj glasova u Smederevu dobila je lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, koja je osvojila 23.475 glasova i imaće 44 odbornika u Skupštini grada, objavljeno je na sajtu gradske uprave.

U Skupštini grada Smedereva ima ukupno 70 odbornika.

Demokratska stranka dobila je 4.349 glasova i osam odborničkih mandata u lokalnoj skupštini, lista „Ivica Dačić, Socijalistička partija Srbije“ dobila je 4.832 glasa i devet odbornika.

Koalicija Dveri – Demokratska stranka Srbije – dr Igor Švonja dobila je 2.568 glasova i četiri odbornička mandata. Grupa građana Dosta je bilo – Saša Radulović dobila je 2.800 glasova i pet odborničkih mandata u skupštini Smedereva.

Od 97.859 građana s pravom glasa na lokalnim izborima u Smederevu ukupno je izašao 49.441 glasač, dok je ukupno važećih listića bilo 47.835.

U Smederevu je bilo 13 izbornih lista.

Celo prokupačko selo glasalo samo za SNS

U prokupačkom selu Bublica, na osnovu podataka Izborne komisije, od 86 birača sa pravom glasa, svi do jednog glasali su za Srpsku naprednu stranku.

Ovo je prvi put od kada postoje višestranački izbori da je jedno celo selo u Toplici glasalo za jednu stranku, prenose „Južne vesti“.

Raška: SPS prvi put od 1990. ostaje bez vlasti?

Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 49,66 odsto glasova birača koji su glasali na izborima u Raškoj i u lokalnom parlamentu će imati 19 odborničkih mesta, pokazuju poslednji podaci Opštinske izborne komisije.

Lista Socijalističke partije Srbije, koja je od uvođenja višestranačja bila na vlasti u Raškoj, osvojila je 30,87 odsto glasova i u Skupštini opštine će imati 12 mandata.
Koalicija Demokratske stranke Srbije i Dveri je na trećem mestu sa 6,9 odsto glasova i dva odbornička mandata.

Toliko predstavnika u lokalnom parlamentu imaće i Demokratska stranka s 5,37 odsto glasova.

Sa 4,75 odsto osvojenih glasova, Srpska radikalna stranka nije uspela da pređe cenzus.

Prema informacijama iz opštinske izborne komisije, ovi podaci nisu konačni, jer će na jednom biračkom mestu biti ponovljeno glasanje.

Tek nakon toga će biti poznato da li će i radikali preći cenzus ili će trenutna podela mandata ostati na snazi.

Višak listića u Kuli, ponovo se glasa na četiri mesta u KG

Izbori na dva biračka mesta u opštini Kula najverovatnije će biti poništeni zbog viška listića u glasačkim kutijama, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Višak listića registrovan je na biračkom mestu 11 kao rezultat proceduralnog propusta biračkog odbora, a zbog sličnog propusta održane su demonstracije pristalica Ruske stranke u selu Lipar, ispred biračkog mesta 40.

Oni su predstavnike Srpske napredne stranke optužili za „izbornu krađu“ i pritom su uzvikivali „Lopovi“ i „Prevara“, a protest je obezbeđivala policija.

Aleksandrovac: Pobeda „Pokreta za Župu – dr Jugoslav Stajkovac“

Najviše glasova na lokalnim izborima u Aleksandrovcu, 50,04 odsto, osvojila je GG Pokret za Župu – dr Jugoslav Stajkovac, pokazali su konačni i zvanični rezultati Opštinske izborne komisije.

Prema zvaničnim rezultatima, lista „Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje“ dobila je 21,68 odsto, lista „Izbor nove generacije Ivan Novaković, DS, SDS, LDP, SRP“ osvojila je 9,31 odsto.

Sledi lista „Ivica Dačić, SPS – Dragan Marković Palma JS“ sa 8,26 odsto, dok je listi „DSS Dveri – dr Ljubiša Pantić“ pripalo 6,77 odsto.

„To su konačni, zvanični rezultati. Komisija je jutros zasedala i s obzirom da nije bilo prigovora rezultati su proglašeni zvaničnim. Sve izborne liste koje su učestvovale su prešle cenzus“, kazala je agenciji Beta predsednica Opštinske izborne komisije Dobrila Vukojević.

Najviše mandata u novom sazivu lokalne skupštine, 32 od ukupno 59, imaće „Pokret za Župu“, lista koju je predvodio aktuelni predsednik opštine Jugoslav Stajkovac, listi Aleksandar Vučić pripalo je 13 mandata, po pet imaju liste „Izbor nove generacije“ i „SPS-JS“, dok će četiri odbornika imati lista DSS-Dveri.

Na izbore je u Aleksandrovcu izašlo 65,61 odsto od 23.276 upisanih birača.

Varvarin: SNS 39,05 – drugi SPO sa 32,56

U Varvarinu je na lokalnim izborima najviše glasova 39,05 odsto osvojila lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, a sledi lista Srpski pokret obnove, koju predvodi aktuelni predsednik te opštine Zoran Milenković, sa osvojenih 32,56 odsto glasova.

To su nezvanični podaci varvarinske Opštinske izborne komisije, na osnovu obrađenog izbornog materijala sa svih 40 biračkih mesta.

Prema tim podacima listi SPS-JS pripalo 18,84 odsto glasova, dok je lista Temnićka alternativa Bratislav Petrović, osvojila 5,73 odsto glasova, a ispod cenzusa jedino je ostala lista Srpske radikalne stranke sa osvojenih 3,81 odsto glasova.

„Za sada nema podnetih prigovora, očekujem da će ti rezultati biti proglašeni zvaničnim u toku dana nakon što bude zasedala Opštinska izborna komisija“, rekao je Beti predsednik te komisije Dragan Rajić.

Pravo glasa na izborima u Varvarinu je imalo 16.197 birača, a na izbore je izašlo 64,54 odsto.

Svilajnac: GP „Svilajnac čuva budućnost“ prva (45,08)

Građani Svilajnca dali su, prema prvim preliminarnim rezultatima, poverenje Grupi građana „Svilajnac čuva budućnost“ na čijem je čelu Predrag Milanović, predsednik opštine u prošlom mandatu.

„Za Svilajnac čuva budućnost“ glasalo je 45,08 odsto Svilajnčana, a to je 24 odbornika od 47 u lokalnoj skupštini i mogu sami da formiraju vlast, izjavio je Tanjugu predsednik Opštinske izborne komisije Milivoje Radovanović.

„Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ dobila je 36,97 odsto, SPS Ivica Dačić 8,94, a Dveri – Demokratska stranka Srbije 4,99 odsto.

Radovanović je dodao da je Opštinska komisija noćas prebrojala sve listiće.

Na izbore u Svilajncu izašlo je 57,11 odsto od 25.147 građana upisanih u birački spisak.

Leskovac: Prva SNS, u parlamentu još osam stranaka

U Gradsku skupštinu u Leskovcu ući će odbornici osam stranaka, među njima i Demokratske stranke (DS) i Srpske radikalne stranke (SRS), pokazuju preliminarni rezultati Gradske izborne komisije (GIK) sa 100 odsto prebrojanih glasova birača.

Prema tim podacima, Srpska napredna stranka (SNS) sakoalicionim partnerima imaće 37 od ukupno 75 odborničkih mandata, Socijalistička partija Srbije (SPS) 10, Jedinstvena Srbija (JS) sedam, Socijaldemokratska stranka (SDS) i Nova Srbija po šest, DS i SRS po četiri odbornička mandata i Romska stranka Jedinstvo jedan mandat.

„Tek posle prebrojavanja 95 posto izbornog materijala situacija je počela da se menja u korist manjih i na štetu većih stranaka“, kazao je Milan Popović, član GIK, koja je svoj rad završila jutros u 05.00 sati.

Broj birača s pravom glasa u Leskovcu je 121.107. Juče je na birališta izašlo 80.902, odnosno, 66,8 odsto građana.

Koalicija oko SNS osvojila je 35.267 glasova, odnosno 43,59 odsto, koalicija oko SPS 10.107 ili 12,49 posto, Jedinstvena Srbija 6.621 – 8,18, SDS 5.939 – 7,34, Nova Srbija 5.734 – 7,09, DS 4.383 – 5,42, SRS 4.058 – 5,02 i Romska stranka 1.138 ili 1,41 posto glasova birača u Leskovcu.

Predstavnike u lokalnom parlamentu neće imati Dveri i Demokratska stranka Srbije jer su osvojile 2.714 glasova, što predstavlja 3,35 posto od broja izašlih birača, zatim, GG „Svi za našu opštinu“ sa 1.703 osvojenih glasova, odnosno 2.11 posto i Srpsko-ruski pokret sa 813 glasova, što čini svega jedan odsto biračkog tela.

Jagodina: Palmi i Dačiću 54 odsto, SNS na 26

Na lokalnim izborima u Jagodini koalicija „Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija, Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije“ osvojila je 54,02 odsto ili 18.668 glasova, dok je lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila 26,41 odsto ili 9.127 glasova.

Ovo su podaci Gradske izborne komisije u Jagodini na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova.

Odziv birača na izborima u Jagodini je bio 56,29 odsto. U birački spisak je upisano 64.604 birača.

Ćuprija: SNS na 64,81 – druga „Ravanica“

SNS u Ćupriji dobila je 64,81 odsto glasova, izjavio je jutros Tanjugu predsednik Opštinske izborne komisije Radoslav Vesić.

Na drugom mestu je Grupa građana „Ravanica“ koja je osvojila četiri odbornička mesta i na trećem JS – SPS sa tri odbornička mesta.

Reč je o prvim preliminarnim podacima.

Brus: Nova Srbija ubedljiva, preko još samo SNS

Na izbore na području opštine Brus izašlo je oko 68 odsto birača, a na osnovu obrađenih 20 odsto materijala Nova Srbija je osvojila 52 odsto glasova, rečeno je Beti u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Prema podacima OIK, cenzus za sada prelazi još jedino lista „Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje“ koja ima 23 odsto glasova.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Brusu imalo je 14.179 birača, koji su mogli da glasaju na 28 biračkih mesta.

U toj opštini trenutno je na vlasti koalicija okupljena oko Nove Srbije.

Na parlamentarnim izborima, prema trenutnim podacima, Srpska napredna stranka je u Brusu osvojila 58,45 odsto, koalicija Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija 14,3, a Srpska radikalna stranka 9,25 odsto glasova.

Prijepolje: Pobeda koalicije SNS, SPS, NS, PUPS, PS i JS

Koalicija „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje – Ivica Dačić“ koju čine SNS, SPS i Nova Srbija, PUPS, Pokret socijalista i Jedinstvena Srbija u Prijepolju je osvojila 30,8 odsto glasova i ubedljivo pobedila na lokalnim izborima.

Druga je koalicija SDP-SDPS Rasima Ljajića sa 21,2 odsto glasova, a treća lista „Muamer Zukorlić-Za pomirenje-BDZ Sandžaka-LDP“ sa 13,08 odsto glasova.

U lokalnu skupštinu su ušli i Demokratska partija Sandžaka sa 10,57, zatim koalicija DSS-SRS-ZZS sa 8,53, Dveri sa 7,09 i lista SDA Sulejman Ugljanin sa 6,6 odsto glasova.

Cenzus nije prešla jedino Grupa građana „Novi ljudi“ koja je osvojila 3,55 odsto glasova.

Na lokalnim izborima u Novoj Varoši SNS osvojila je 34,38 odsto glasova, odnosno 12 odborničkih mandata, a na drugom mestu je grupa građana „Novi ljudi za Novu Varoš-Radosav Rade Vasiljević“ koja će sa 22,17 odsto glasova imati sedam odbornika.

U Skupštini su i Demokratska stranka sa pet mandata, odnosno 15,39 osvojenih glasova na jučerašnjim izborima kao i SDP, NS i SPS sa po jednim odbornikom.

Ispod cenzusa su ostali SRS, zatim SDS-LDP, kao i BDZ, SDA, Romska partija i Grupa građana „Murtenica“.

Zrenjanin: SNS ubedljivo, SPS i JS drugi, Čanak treći

Gradska izborna komisija saopštila je nakon što je obradila rezultate sa svih biračkih mesta da je izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u Zrenjaninu osvojila 41,92 odsto glasova, odnosno 35 odborničkih mesta.

Izborna lista „Ivica Dačić“ – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković Palma, Narodni pokret Srbije (NPS), Ruska demokratična stranka (RDS) ima 11,18 odsto glasova, a devet odborničkih mesta.

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak 9,03 odsto i sedam odborničkih mesta, zatim sledi lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ sa 6,05 odsto i pet odborničkih mesta i pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ sa 5,94 odsto i pet odborničkih mesta.

Lista „Demokratska stranka – dr Gordana Kozlovački“ ima 5,10 odsto i četiri odbornička mesta i „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“ 3,29 i dobiće dva mesta u Skupštini grada.

Rezultati izbora za odbornike u Skupštini grada Zrenjanina održanih 24. aprila 2016. godine nisu konačni, jer su u toku rokovi za podnošenje prigovora.

Broj birača upisanih u birački spisak je 106.692, a ukupno je glasalo 55.226, odnosno 51,76 odsto.

Liste koje nisu prešle cenzus su „Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolji Zrenjanin – SDS – LDP“ sa 3,57 odsto, „Srpski pokret Dveri – DSS – patriotski blok Zrenjanin“ sa 3,41 odsto, „Levica Srbije Zrenjanin – Borko Stefanović – Srbija za sve nas“ sa 1,83 odsto.

Takođe, cenzus nisu prešle ni liste „Naš grad – naša stvar – Borba za vodu“ sa 1,61 odsto, „Zrenjanin glavni grad Vojvodine“ sa 1,18 odsto, „Ruska stranka – Ljubomir Putić“ sa 0,97 odsto, „Narodni pokret Dinara – Drina – Dunav – Nada Babić“ sa 0,93 odsto, „Građani i građanke Srbije“ sa 0,76 odsto i „Republikanska partija – Eržebet Popov“.

„Pokret za očuvanje opštine Ćićevac – Zlatan Krkić“ na 43 odsto glasova

Pokret za očuvanje opštine Ćićevac – Zlatan Krkić osvojio je na lokalnim izborima u Ćićevcu 43 odsto glasova, objavila je Opštinska izborna komisija.

Prema konačnim nezvaničnim podacima cenzus su na lokalnim izborima u toj opštini prešle i liste „Srbija pobeđuje – Aleksandar Vučić“, koja je osvojila 26 odsto glasova, te „dr Zoran Milivojević Batke – Nova Srbija“ koja ima 18 odsto glasova.

Preostalih šest izbornih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima u Ćićevcu, ostale su ispod cenzusa.

Pobedničku listu grupe građana predvodi aktuelni predsednik opštine Ćićevac Zlatan Krkić.

U toj opštini ima 7.807 birača, a na izbore je izašlo čak 78 odsto upisanih birača.

Izvoe: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here