Home Izbori Đurđević: Izbori regularni, nezapamćeni pritisci na RIK

Đurđević: Izbori regularni, nezapamćeni pritisci na RIK

79
0

BEOGRAD – Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević izjavio je danas da je izborni dan u Srbiji protekao regularno, uz zabeležene dve nepravilnosti, i dodao da je ono što se sinoć događalo od strane pojedinih učesnika izbornog procesa predstavljalo „nezapamćen vid pritiska“ na RIK.

On je novinarima na konferenciji ponovio da su juče zabeležene dve nepravilnosti – jedna na biračkom mestu 24 u Vranju i druga na biračkom mestu 57 u Jagodini, ali da su izbori protekli regularno.

„Tu konstataciju potvrđuje i preliminarni izveštaj o nalazu i zaključcima koji je RIK-u dostavila međunarodna komisija za posmatranje izbora i u kome se navodi da su izborne procedure sprovedene na efikasan način i u skladu sa zakonom, a da je RIK počeo da objavljuje rezultate u ranim jutarnjim časovima čime je doprineo transparentnosti procesa“, rekao je Đurđević.

On je podsetio da RIK ima rok da u četvrtak objavi rezultate pošto razmotri sve podnete prigovore.

Đurđević je istakao da je iznenađen malim brojem prigovora koji su podneti RIK-u, s obzirom da su juče, kako je rekao, razni akteri izbornog procesa „bombardovali javnost izjavama o nepravilnostima, bugarskim vozovima, nedostajućim listićima“.

„Očekivao sam ogroman broj prigovora, a do sada je samo SNS podnela dva“, rekao je Đurđević.

„Ono što se sinoć dešavalo od strane pojedinih učesnika izbornog procesa jedan nezapamćen vid pritiska na RIK koji do sada nije zabeležen. I to od ljudi za koje sam prvi put čuo kao aktere u aferi glasanja iz Bodruma“, istakao je Đurđević.

RIK će sa rezultatima izaći u javnost kada obradi 100 posto biračkog tela, dodao je on.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here