Home Izbori Crta: Regularnost izbora ne dovodi se u pitanje

Crta: Regularnost izbora ne dovodi se u pitanje

139
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug

CRTA posmatračka misija „Građani na straži“ saopštila je danas da regularnost vanrednih parlamentarnih i redovnih pokrajinskih i lokalnih izborima nije u pitanju, odnosno da je izborni dan sproveden uglavnom u skladu sa zakonom.

BEOGRAD – CRTA posmatračka misija „Građani na straži“ saopštila je danas da regularnost vanrednih parlamentarnih i redovnih pokrajinskih i lokalnih izborima nije u pitanju, odnosno da je izborni dan sproveden uglavnom u skladu sa zakonom.

Nepravilnosti koje su uočene na izborima nisu toliko velike da bi se moglo govoriti o značajnijem uticaju na regularnost izbornog procesa, ocenjuje CRTA u saopštenju.

Usled činjenice da su dve partije na samoj ivici cenzusa, broj zabeleženih nepravilnosti, međutim, može uticati na to da li će jedna ili obe partije imati svoje predstavnike u parlamentu.

Otvaranje biračkih mesta za glasanje prošlo je uglavnom u skladu sa propisanim procedurama dok su na nekoliko mesta zabeležene nepravilnosti: kašnjenje sa otvaranjem, kontrolni listić nije ubačen u glasačku kutiju, problemi u raspodeli dužnosti članova biračkih odbora na biračkom mestu…

Tokom dana, navodi se, bilo je incidenata, propusta i neregularnosti koje ukazuju na nepoštovanje principa neotuđivosti glasačkog prava, kao i u domenu identifikacije birača i poštovanja principa „jedan birač – jedan glas“.

Primećeno je, takođe, postojanje „problematičnih“ biračkih mesta, na kojima su se učestalo dešavali slučajevi kršenja izbornih propisa, ali njihova zastupljenost u uzorku nije dovoljno velika da bismo mogli govoriti o trendu.

CRTA posebno ukazuje da je samo 41 odsto biračkih mesta bio dostupan osobama sa invaliditetom što je, prema oceni posmatračke misije, mali procenat imajući u vidu broj osoba sa invaliditetom.

Takođe, ističe se potreba da se pristupi ozbiljnoj analizi i reviziji izbornih pravila i propisa – zakonodavnog i institucionalnog okvira, kako bi se u narednim izbornim ciklusima vratilo poverenje građana u izborni proces, ali i unapredio sam kvalitet izbornog procesa, zakjučuje je se u saopštenju CRTE.

Na osnovu 100 odsto prikupljenih podataka sa slučajnog i reprezentativnog uzorka od 450 biračkih mesta, ukupan procenat glasača koji su glasali na parlamentarnim izborima iznosi 56,7 odsto (greška 1,1 odsto) dok je procenat nevažećih listića bio 3,2 odsto (greška 0,4 odsto), navodi se.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here