Home Izbori CRTA: Bilo neregularnosti, izbori nisu dovedeni u pitanje

CRTA: Bilo neregularnosti, izbori nisu dovedeni u pitanje

125
0
Regularnost - Srbija izbori
Foto: B92/Thinkstock

Beograd — Na parlamentarnim izborima u Srbiji na četiri odsto biračkih mesta je bilo neregularnosti, ali se ne može reži da su izbori dovedeni u pitanje, navodi CRTA.

Osim toga, posmatračka misija CRTA „Građani na straži“ saopštila je da je glasalo je 56,7 birača na osnovu sto odsto obrađenog uzorka sa 450 biračkih mesta.

„Na parlamentarnim izborima najviše glasova, odnosno 48,40 odsto osvojila je koalicija „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, a u Skupštinu bi moglo da uđe još šest izbornih lista, rečeno je na konferenciji za novinare.

Prema podacima kojima raspolaže CRTA u skupštinu bi mogli da uđu koalicija SPS-JS, Demokratska stranka, SRS, Pokret „Dosta je bilo“, koalicija SDS-LDP, kao i koalicija DSS-Dveri.

Šef posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov rekao je da je koalicija SPS-JS osvojila 10,77 odsto glasova, SRS 8,05 odsto glasova, DS 6,18 odsto, Pokret „Dosta je bilo“ 6,09 odsto, koalicija Dveri-DSS 5,15 i lista „Boris Tadić, Čeda Jovanović – Savez za bolju Srbiju“ 5,04 odsto glasova.

On je rekao da bi moglo da se desi da poslednje dve liste zbog mogućnosti statističke greške ne pređu cenzus.

Prema njegovim rečima, podaci RIK-a ne bi mogli da se bitno razlikuju od ovih podataka, odnosno ne bi smeli da budu van okvira statističke greške.

Nedeljkov je rekao da je na četiri odsto biračkih mesta bilo neregularnosti, ali se ne može reči da je birački proces doveden u ptanje.

„To je zabrinjavajuća informacija, jer su dve liste blizu cenzusa, što znači da je svaki glas bitan“, kazao je Nedeljkov.

Na dva odsto biračkih mesta bilo je zvaničnih prigovora podnetih na dan glasanja.

Šef pravnog tima ove posmatračke misije Pavle Dimitrijević rekao je da je među nepravilnostima zabeleženo da su birački odbori u nekim slučajevima dozvolili da se glasa bez utvrđenog identiteta birača, da se ne proverava da li je birač glasao, kao i da su ljudi ispred biračkih mesta evidentirali ko je glasao.

On je naveo i da je jedna osoba pocesuirana zbog primanja i davanja mita u Zrenjaninu, kao i da je u Bačkoj Palanci „zabeležen slučaj davanja mita u vezi sa izbornom radnjom“.

Izvor: B92

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here