Home Izbori CeSID: Radili smo isto kao i ranijih godina

CeSID: Radili smo isto kao i ranijih godina

80
0
CESID - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — CeSID je rezultate prikupljao i obrađivao na isti način kao i prethodnih godina, samo su ove godine građani mogli uživo da prate taj proces, kaže Bojan Klačar.

Beograd — CeSID je rezultate prikupljao i obrađivao na isti način kao i prethodnih godina, samo su ove godine građani mogli uživo da prate taj proces, kaže Bojan Klačar.

Klačar je odbacio navode koji su se mogli čuti tokom noći da je CeSID sa namerom prvo objavljivao rezultate koji pokazuju veliku prednost SNS.

„Ne razumem takve reakcije. Mi smo od početka rekli da objavljujemo rezultate uživo i da to nisu naše finalne projekcije. Naša finalna projekcija je veoma precizna i blizu onoga što kaže RIK“, kaže on.

Poslednja projekcija CeSID-a se poklapa sa poslednjim rezultatima RIK skoro kod svih rezultata, osim kod koalicije SDS-LDP-LSV koju RIK stavlja tik iznad cenzusa, a CeSID ispod.

„Mi smo rekli da postoji mogućnost greške od 0,5 odsto, zato i nismo objavili procenu mandata, jer prelazak te koalicije preko cenzusa bitno utiče na raspodelu mesta u skupštini. Takođe, mi nismo imali posmatrače na Kosovu, u zatvorima i dijaspori, a to je 50.000 glasova“, rekao je on u Kažiprstu B92.

Klačar je rekao da CeSID nije izgubio legitimitet i da politika nema nikakve veze sa rezultatima koji su objavljivani tokom noći. Podsetimo, prema prvoj projekciji SNS je imao rezultat daleko iznad 50 odsto, a niz stranaka koje su na kraju prešle cenzus su bile daleko iza njega.

„Razlika je samo što smo uživo objavljivali kako se kompletirao uzorak. Ne vidim kakav bismo motiv imali da nekoga stavimo na dva odsto, a da znamo da će RIK kasnije reći da su prešli cenzus. To smo rekli i na početku večeri i u 23h“, rekao je Klačar.

On je istakao da je proces rada CeSID-a isti od 1997. godine, da je kvalitet uzorka visok, što pokazuje njihova poslednja projekcija koja osim u slučaju jedne liste (sa greškom na oko 0,5%) ima istu raspodelu kao RIK-ova.

Govoreći o samim rezultatima, Klačar je rekao da će prirodno partner SNS ostati SPS.

„To je prirodno. Ako bi se SPS udaljio od SNS, onda bi SNS naspram sebe imao veću i jaču opoziciju, a kada se sve uzme u obzir, njihov saradnja i nije bila loša, ako se izuzmu sporadični napadi nekih funkcionera“, rekao je Klačar.

On je dodao da ne očekuje bitna iznenađenja u postizbornom procesu i istakao da SNS jeste pobednik izbora, ali da će imati manji broj mandata ako i SDS-LDP-LSV preskoči cenzus.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here