Home Izbori Borba za cenzus okupila opoziciju

Borba za cenzus okupila opoziciju

150
0
Opozicija - Srbija izbori
Foto: www.alo.rs

BEOGRAD – Ono što nije uspelo biračima i pojedinim predstavnicima opozicije u dogovorima pred početak izborne kampanje, uspelo je CeSID-u, koji je, samo nekoliko sati po zatvaranju birališta, ujedinio gotovo kompletnu opoziciju.

Nazivajući sramnim rezultate koje je CeSID tokom izborne noći saopštavao na gotovo svakih 15 minuta, opozicija se organizovala i, u sedištu DS, a potom i u Republičkoj izbornoj komisiji, provela prošlu noć.

Prema preliminarnim, gotovo izvesnim izbornim rezultatima, daleko je cela opozicija od broja mandata koji će imati lista oko SNS, ali su i takvi rezultati većem delu opozicije obezbedili skupštinske mandate.

Uprkos tome, međutim, DS, LDP, LSV, SDS, DŠ i Dveri, kao i pokret Dosta je Bilo postizborna je držala zajedno, a novi sastanak zakazali su za danas.

Sumnja u regularnost izbora jedina je tema koja ih je ujedinila, pa su, najpre u sedištu DS na Terazijama, seli za isti sto, ovog puta bez razmimoilaženja i nesuglasica.

Navodna izborna krađa bila je povod i da odluče da se upute u zgradu skupštine u kojoj je trebalo da RIK saopšti rezultate, kojih, međutim, nije bilo, pa ni pres konferencije.

Reporter Blica zabeležio je da su, čekajući da se RIK oglasi, Bojan Pajtić i Boris Tadić opušteno ćaskali s novinarima i fotoreporterima, a Aleksandra Jerkov stala je „rame uz rame“ sa Boškom Obradovicem iz Dveri.

„Dok se Tadić osmehivao, Saša Radulović je ozbiljnog izraza lica šetao kroz salon. A svi su pricali o neregularnostima i bodrili jedni druge da će se izboriti za prelazak cenzusa. Jedino su demokrate bile sigurne da će proći u parlament i upravo oni su stali u odbranu svih ostalih stranaka“, prenosi Blic.

Rano jutros Pajtić je tim povodom izjavio da će DS biti apsolutno solidarna sa svakom strankom kojoj se zbog nekoliko stotina glasova bude osporavao cenzus, tvrdeći da je očigledno na izborima bilo krađe glasova.

Na osnovu 95,29 odsto obradenog materijala, lista „Srbija pobeduje – Aleksandar Vucic“ osvojila je na vanrednim parlamentarnim izborima 48,22 odsto glasova, rekao je Tanjugu najnovije rezultate predsednik Republicke izborne komisije Dejan Đurdevic.

Dodao je da je koalicija SPS-JS na osnovu tog obradenog materijala osvojila 11,02 odsto glasova, SRS 8,03 odsto, DS 6,06, a lista “Dosta je bilo – Saša Radulovic” 5,95 odsto.

Prema njegovim recima, koalicija SDS-LDP-LSV osvojila je 5,02 odsto, a Dveri – DS S 5,0 odsto glasova.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here