Home Izbori Agencije: Vučićevi proevropski naprednjaci- ubedljivo

Agencije: Vučićevi proevropski naprednjaci- ubedljivo

85
0
Glasačka kutija- Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Svetske agencije javljaju danas da su po objavljivanju preliminarnih rezultata „proevropski orijentisani naprednjaci“ osvojili ubedljivu pobedu, a američki AP ističe da je stranka Aleksandra Vučića daleko iza sebe ostavila „proruske snage“.

BEOGRAD – Svetske agencije javljaju danas da su po objavljivanju preliminarnih rezultata „proevropski orijentisani naprednjaci“ osvojili ubedljivu pobedu, a američki AP ističe da je stranka Aleksandra Vučića daleko iza sebe ostavila „proruske snage“.

Prema američkoj agenciji Asosijejtid pres, trijumf SNS premijera Aleksandra Vučića znači da će Srbija nastaviti putem prema članstvu u EU, uprkos protivljenju desničarskih stranaka, koje žele bliske veze sa tradicionalnim slovenskim saveznikom Rusijom.

Pred „moćnim“ Vučićem je sada zadatak da reformiše neefikasne državne kompanije i glomazni javni sektor, ističe Frans pres.

Francuska agencija podseća da je i sam Vučić, po objavljivanju rezultata, rekao da su se građani opredelili za evropsku integraciju i poverili mu „ogromnu odgovornost“, a jedan od prvih koji mu je čestitao, ističe Frans pres, bio je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Američki AP takođe citira izjavu Vučića da „rezultati pokazuju snažnu podršku demokratiji, reformama i evropskoj integraciji“

AP podseća da se na Zapadu strahovalo da bi izbori mogli okrenuti Srbiju dalje u desno i prema Rusiji

„Svako buđenje nacionalizima na Balkanu se smatra opasnijim nego u ostalim delovima itočne Erope zbog ratova 1990.“, navodi AP.

Frans pres u analizi ishoda vanrednih parlamentarnih izbora ističe još i da je proevropski premijer Vučih proglasio pobedu a da je njegova stranaka na putu da dobije oko polovinu glasova, uz dosadašnje koalicione partnere, socijaliste, na drugom mestu.

U skupštinu se posle četiri godine vraćaju i radikali, predvođeni ultranacionalistom Vojislavom Šešeljem, koji je nedavno oslobođen optužbi za ratne zločine tokom sukoba 1990-ih, navodi francuska agencija.

AFP podseća da je Vučić raspisao prevremene izbore rekavši da mu je potreban jasan mandat da nastavi potencijalno nepoplarne reforme koje traži EU, te ukazuje da njegovi kritičari smatraju da je glasanje bilo pokušaj da se konsoliduje vlast i izražavaju zabrinutost zbog Vučićevih autoritarnih tendencija, uključujući suzbijanje meijskih sloboda.

U tekstu se podseća da je „tvrdokorni Šešelj“, „koji bi sada mogao postati vodeća opoziciona ličnost u skupštini“, vodio praktično antizapadnu kampanju, podsećajući na bombardovanje Srbije od strane NATO i pozivajući na približavanje Rusije.

Ruska agencija TAŠ javlja da je prema preliminarnim rezultatima RIK-a koalicija „Aleksandar Vučić- Srbija pobeđuje“ osvojila 49,3 odsto glasova.

Italijanska agencija Ansa navodi da rezultati potvrđuju veliki uspeh Vučića i njegove SNS a da će u skupštinu ući i SPS, SRS i DS dok su druge stranke odmah kod praga.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here