Home Izbori Na pokrajinskim izborima 15 lista, bez većinskog sistema

Na pokrajinskim izborima 15 lista, bez većinskog sistema

87
0
azastava-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

NOVI SAD – Sva biračka mesta na teritoriji AP Vojvodine, u sedam upravnih okruga, su otvorena, saopšteno je danas u Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK). Glasanje je, uz male tehničke probleme na pojedinim biračkim mestima, počelo u 7 sati i neometano se odvija.

Na današnjim izborima za Skupštinu AP Vojvodine 15 izbornih listi će imati svoje kandidate za 120 mesta u pokrajinskom parlamentu, a u Pokrajini po prvi put neće biti primenjen većinski izborni sistem, već će se poslanici isključivo birati po proporcionalnom sistemu.

Prva na listi je Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima, druga je koalicija koju predvodi Demokratska stranka, a treća koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Četvrta na listi je Liga socijaldemokrata Vojvodine, slede Savez vojvođanskih Mađara, Srpska radikalna stranka, koalicija Dveri – Demokratska stranka Srbije, koalicija Liberalno demokratska partija – Socijaldemokratska stranka, Narodni pokret Dinara – Drina – Dunav, koalicija Mađarski pokret – Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara.

Zatim Zelena stranka, Srpsko-ruski pokret, Zavetnici, Vojvođanska tolerancija i Dosta je bilo.

Glasački listić na pokrajinskim izborima je svetlozelene boje.

Pokrajinska izborna komisija (PIK) utvrdila je da je konačan broj birača u Autonomnoj pokrajini Vojvodini 1.729.437, što je za 236 birača više od ukupnog broja birača utvrđenog na sednici Komisije 9. aprila 2016. godine, ali za 6.415 birača manje nego 2012. godine.

Današnji pokrajinski izbori su prvi u kojima će biti korišćen proporcionalni izborni sistem, isti onaj koji važi za republičke i lokalne izbore.

U svim prethodnim izborima za pokrajinsku skupštinu bio je zastupljen ili kombinovani izborni sistem, u kom je 60 poslanika birano po većinskom i isto toliko po proporcionalnom sistemu, ili isključivo većinski, što je bio slučaj početkom 1990-ih godina.

Pomenuti kombinovani sistem je važio i na prethodnim pokrajinskim izborima 2012. godine, da bi u junu 2014. godine Skupština AP Vojvodine donela odluku da se ubuduće pokrajinski poslanici biraju isključivo po proporcionalnom sistemu.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here