Home Izbori Na izbore do 13h izašlo 25,1%, uočene nepravilnosti

Na izbore do 13h izašlo 25,1%, uočene nepravilnosti

71
0
Glasanje - Srbija izbori
Foto: N1

Biračka mesta na kojima će građani Srbije glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima otvorena su u sedam sati. Pravo glasa ima 6.739.441 građanin koji će se izjašnjavati na 8.378 biračkih mesta do večeras u 20 sati, do kada traje predizborna tišina. Birališta su otvorena i u srpskim sredinama na Kosovu i u BiH.

Specijalnu emisiju „Izborna noć“ možete pratiti uživo na televiziji i sajtu N1 od 20 časova.

13.54 – Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić glasao je na Novom Beogradu.

13.42 – Posmatračka misija CRTA saopštila je da je, na osnovu 98,5 procenata obrađenog uzorka, do 13 časova na birališta u Srbiji izašlo 25,1 procenat glasača i da se statistička greška kreće u rasponu od 0,7 procenata.

12.55 – Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić glasao je u Novom Sadu, u Mesnoj zajednici Prva vojvođanska brigada, na biračkom mestu 177. On je na biralište došao sa suprugom Vesnom i sinom.

12.41 – Lider Levice Srbije Borko Stefanović glasao je u 11 časova u Novom Sadu. Stefanović je glasao na biračkom mestu 162 u mesnoj zajednici Ostrvo.

12.19 – Organizacija CRTA uočila ozbiljnije nepravilnosti na dva odsto biračkih mesta u državi.

12.17 – Lider Srpske napredne stranke i predsednik dosadašnje Vlade Srbije Aleksandar Vučić glasao je na Novom Beogradu.

12.15 – Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović glasao je u Beogradu.

12.04 – Na Kosovu do 10 sati glasalo 7,4 odsto od upisana 106.094 glasača, saopštio OEBS.

11.55 – Lideri Stranke demokratske akcije Sandžaka i Socijaldemokratske partije Srbije, Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, kao i nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić glasali su u Novom Pazaru.

11.52 – Predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma glasao je u Končarevu.

11.44 – Dragoljub Mićunović, član Predsedništva DS-a glasao je na Novom Beogradu.

11.34 – Predsednik Nove stranke Zoran Živković glasao je na biračkom mestu u Beogradu.

11.29 – Ekipa FoNeta izbačena je sa biračkog mesta broj tri u Privrednoj komori, rekao je novinar Foneta na konferenciji za štampu Republičke izborne komisije. Kako je naveo, njima nije bio dozvoljen ulazak na biračko mesto gde su nameravali da snime tok glasanja, a pozvana je i policija. Predsednik RIK-a rekao je da nema informacija da se taj incident desio i da je prema pravilniku dozvoljeno snimanje toka izbornog procesa, osim snimanje građana dok su iza paravana.

11.11 – Lažna dojava o bombi na biračkom mestu 81 u beogradskom naselju Voždovac.

11.10 – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić glasao je danas u Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“ na Novom Beogradu. Nikolić je na glasanje došao sa suprugom Dragicom.

11.08 – Na osnovu reprezentativnog uzorka do 10 sati u Srbiji je glasalo 8,85 odsto birača, saopštio je Miladin Kovačević, direktor Statističkog zavoda. U centralnoj Srbiji izlaznost je 8,50 odsto, a u Beogradu je izlaznost 8,42. Na prethodnim izborima izlaznost je do 10 sati bila 9,6 odsto.

10.59 – Pokrajinska izborna komisija (PIK) saopštila je da je do 10 sati u Vojvodini glasalo 12,22 odsto birača, prenosi RTS. Na birališta u Novom Sadu izašlo je 5,6 odsto građana, a najveća izlaznost zabeležena je u Opovu i Titelu.

10.48 – Gradska izborna komisija u Nišu saopštila je da je do 10 sati na parlamentarnim izborima glasalo 7,93 procenta glasača, a na graskim izborima 8,07. Nema prijavljenih nepravilnosti.

10.48 – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović glasala je na biračkom mestu na Dedinju.

10.40 – Kako N1 saznaje izlaznost do 10 sati bila je 9,4 odsto, podaci su posmatračke misije Građani na strazi, organizacije CRTA. Oni su obradili 98,4% uzorka, a statistička greška je 0,3 procenta.

10.26 – U Vranju na biračkom mestu 24 prekinuto je glasanje zato što su aktivisti jedne stranke uneli zaokruženi glasački listić, potvrđeno za N1 u RIK-u.

10.24 – Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić glasao je na biračkom mestu u beogradskoj opštini Stari grad.

10.20 – Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić glasala je oko 10 časova na biračkom mestu u Beogradu.

10.19– Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin glasao je na biračkom mestu u Beogradu.

10.17 – Prema Cesidovim podacima, izlaznost na izbore do devet časova bila je oko pet odsto, što je kao i prethodnih izbora 2014. godine kada je do istog vremena izašlo šest odsto birača. Najviša izlaznost za sada je u Vojvodini, a nešto niži stepen je u Beogradu, javlja reporterka N1 iz Cesida. Najveća izlaznost očekuje se oko 14 sati.

9.54 – Biračka mesta u Vojvodini otvorena su u nedelju u 7h, uz male tehničke probleme, izjavila je članica Pokrajinske izborne komisije (PIK) Jelena Zlojutro.

9.45 – Zabeležene manje neregularnosti pri otvaranju birališta, saopštila posmatračka misija CRTA.

9.36 – Izbori protiču bez problema, saopštio predsednik RIK-a Nenad Đurđević.

9.30 – Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović glasao je na biračkom mestu na Novom Beogradu.

9.28 – Ministarka zadužena za evropske integracije i funkcionerka SNS Jadranka Joksimović glasala je u Beogradu.

9.20 – Glasa se i u Podgorici, u Ambasadi Srbije, i Konzulatu Srbije u Herceg Novom.

9.16 – Biračka mesta su otvorena i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a glasa se na 21 lokaciji na 90 biračkih mesta.

9.14 – Zbog organizacionih problema u Nišu kasnilo otvaranje izbornih mesta. Ostaće otvorena onoliko duže koliko se kasnilo.

9.07 – Biračko mesto za glasanje na izborima u Srbiji otvoreno je u 7.00 časova u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Mesto će biti biće zatvoreno u 20.00.

9.04 – Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je na biračkom mestu u beogradskom naselju Dedinje.

8.37 – Ministar pravde i potpredsednik Srpske napredne stranke Nikola Selaković glasao je danas na biračkom mestu u beogradskoj opštini Vračar.

8.24 – Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević rekao je da glasanje na svim biračkim mestima protiče regularno i da do sada RIK-u nisu prijavljene nepravilnosti. On je rekao da je će glasačko mesto, koje je trebalo da bude u OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Begaljici u opštini Grocka koja je sinoć izgorela, premešteno u zgradu 20 metara od škole.

8.20 – Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović glasao je na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Borislav Pekić“ na Bežanijskoj kosi u Beogradu. Stefanović je došao na glasanje sa suprugom Anom Stefanović.

8.01 – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali glasao je na biračkom mestu u Beogradskoj poslovnoj školi na Zvezdari. Mali je bio prvi glasač na tom biračkom mestu. Lokalni izbori održavaju se u 17 beogradskih opština.

Danas će glasati i birači Srbije upisani u posebne evidencije u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj. Juče su glasali birači Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije nadmetaće se 3.270 kandidata na 20 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih.

Na izborima za poslanike u Skupštini Vojvodine građani će moći da biraju između 15 izbornih lista. Pokrajinski izbori organizuju se po proporcionalnom izbornom sistemu, a Skupština Vojvodine ima 120 poslanika.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here