Home Izbori Mediji u regionu o izborima u Srbiji

Mediji u regionu o izborima u Srbiji

139
0
Glasačka kutija i listić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

ZAGREB, SARAJEVO, PODGORICA – Gotovo svi elektronski mediji u regionu na udarnim mestima prenose informaciju da se u Srbiji održavaju izbori i uglavnom podsećaju da su sve predizborne ankete ukazale na pobedu koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučihem.

ZAGREB, SARAJEVO, PODOGORICA – Gotovo svi elektronski mediji u regionu na udarnim mestima prenose informaciju da se u Srbiji održavaju izbori i uglavnom podsećaju da su sve predizborne ankete ukazale na pobedu koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučihem.

Državljani Srbije u regionu glasaju – iz Hrvatske u Vukovaru, iz Crne Gore u Herceg Novom, a u BiH u Banjaluci i Sarajevu.

Agencija Hina navodi da je reč o drugim parlamentarnim izborima u poslednje dve godine, pokrajinskim i lokalnim u većem broju opština, na kojima je za 250 zastupničkih mandata u trci 20 stranaka, koalicija, političkih skupina i udruženja sa ukupno 3270 kandidata.

Izbori će odlučivati hoće li na čelu buduće vlade Vojvodine ostati Demokratska stranka (DS) vojvođanskog premijera Bojana Pajtića, ili će tu poziciju preuzeti Srpska napredna stranka (SNS), Aleksandra Vučića, koja je DS optuživala za zlouporabe državnog novca i politiku separatizma, navodi Hina.

Predstavnika hrvatskih političkih organizacija ima na dve izborne liste.

Najstarija i najveća stranka hrvatske manjine – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) imaće kandidate na listi koalicije koju predvodi DS.

Kandidate na izborima ima i Demokratska zajednica Hrvata (DZH) čiji je predsjednik Đorđe Čović na izbornoj listi Mađarskog pokreta, organizacije čiji je prvenstveni cilj zauzimanje za prava Mađara u Vojvodini.

Agencija podseća i da je zakonski rok za formiranje nove vlade 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji drugi su nakon dve godine kad je, takođe nakon vanrednih izbora, formirana sadašnja vlada koju predvodi koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) premijera Aleksandra Vučića, podseća agencija.

Pozivajući se na rezultate anketa, Hina navodi da oni predviđaju da će izborni prag preći i socijalisti Ivice Dačića, ali i radikali ultarnacionalista Vojislava Šešelja, čiji je rejting znatno porastao nakon prošlomesečne oslobađajuće presude pred sudom za ratne zločine u Haagu.

Crnogorski mediji takođe su objavili vest o izborima u Srbiji. Portal CdM navodi prve rezultate izlaznosti i konstatuje da su Vojvođani poranili, a da je prestonica uspavana, jer je u Beogradu do 9 sati uzlaznost bila 4,2, a u Vojvodini 6,6.

I svi banjalučki mediji izvestili su da se u Srbiji danas održavaju pokrajinski, parlamentarni i lokalni izbori.

Makedonski mediji takodoje izveštavju da su u Srbiji vanredni parlamentarni, pokrajinski i u većini, a portal Telegraf je tekst objavio pod naslovom „Rascepkana opozicija protiv jakog Vučića“.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here