Home Izbori KiM: Do 14 sati glasalo 21,8 odsto

KiM: Do 14 sati glasalo 21,8 odsto

170
0
Glasačka kutija i listić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Na Kosovu i Metohiji do 14 časova glasalo je 23.484 birača ili 21.86 odsto, saopštio je OEBS.

KOSOVSKA MITROVICA – Na Kosovu i Metohiji do 14 časova glasalo je 23.484 birača ili 21.86 odsto, saopštio je OEBS.

Pravo glasa na srpskim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ima 106. 094 birača.

Na Kosovu i Metohiji OEBS sprovodi „akciju prikupljanja glasova“, kako bi omogućio biračima sa pravom glasa pristup srpskim izborima, a potom glasačke kutije sa „prikupljenim glasovima“ transportuje u Rašku i Vranje, rečeno je ranije Tanjugu u OEBS u Prištini.

Portparol Misije OEBS-a u Prištini Senad Šabović izjavio je Tanjugu da je Misija OEBS-a na Kosovu otvorila pet centara sa povezanim ograncima širom Kosova.

Angažovanje OEBS-a oslanja se na prethodna iskustva, naročito ono iz 2014. godine.

Nakon završetka procesa, OEBS će transportovati prikupljene glasove u Rašku i Vranje i predaće ih RIK-u na brojanje i ostale prateće procedure, potvrdio je Šabović.

„U osam sati uveče, nakon što budu zatvorena birališta, naše osoblje vrši pakovanje, sakupljenih glasova i transportuje ih u Vranje i Rašku radi brojanja i dodatnih procedura. Procedura u samoj jedinici u samom centru je ista kao i 2014. godine“, rekao je Šabović.

U Kosovskoj policiji Tanjugu je rečeno da će biti uključena u pratnju, kako ga nazivaju „osetljivog“, odnosno izbornog materijala i glasačkih listića.

Republička izborna komisija odlučila je da, kako su naveli, iz bezbednosnih razloga na Kosovu i Metohiji smanji broj lokacija biračkih mesta, sa 25 na 21.

To konkretno znači da se npr. u Kosovskoj Mitrovici glasa samo u jednoj ,a ne kao ranije u nekoliko škola u ovom gradu.

Broj birača ostaje isti i oni svoje biračko pravo danas mogu da iskoriste na 90. biračkih mesta koliko je otvoreno na Kosovu i Metohiji.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here