Home Izbori CRTA: Nastavlja se trend nepravilnosti

CRTA: Nastavlja se trend nepravilnosti

100
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: N1

Posmatračka misija organizacije CRTA saopštila je da je na osnovu rezultata o izlaznosti s 450 mesta u Srbiji, izlaznost građana na izbore do 14 časova bila 25,1 procent. Procenat izbornih nepravilnosti je ostao isti, oko dva procenta. Prisutan je i dalje trend dvostrukog glasanja.

Takođe, saopštava CRTA, njihovi mobilni timovi koji prate izbore van izbornih mesta, javljaju o povećanom broju stranačkih aktivista koji se nalaze ispred biračkih mesta i koji u dosluhu s članovima izbornih komisija prave evidenciju ko je izašao na izbore, da bi na osnovu tih informacija aktivirali svoje glasače.

CRTA saopštava i da je Policijska uprava Zrenjanin podigla krivičnu prijavu protiv osobe za koju se osnovano sumnja da je kupovala glasove.

Otvaranje biračkih mesta za glasanje na izborima prošlo je uglavnom u skladu s propisanim procedurama dok su na nekoliko mesta zabeležene nepravilnosti saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Izlaznost do 10 sati 9,4 odsto.

Manje nepravilnosti

Ukupno 82 odsto biračkih mesta otvoreno je na vreme, sedam posto otvoreno je pre vremena dok je 11 odsto otvoreno sa zakašnjenjem. Kašnjenja sa otvaranjem biračkih mesta zabeležena su u Beogradu i na jugu Srbije dok je ranije otvaranje biračkih mesta zabeleženo u zapadnoj i ventralnoj Srbiji.

Na jedan posto biračkih mesta zabeležena se ozbiljne neregularnosti pri otvaranju biračkih mesta poput nekontrolisanja ličnih isprava birača pre glasanja, nekorišćenja UV lampe, fotografisanja glasačkih listića zatim članovi biračkog odbora nisu prebrojali glasačke listiće pre otvaranje biračkog mesta. Takođe, zabeležen su i slučajevi vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta. Ove neregularnosti su izolovani slučajevi širom Srbije i ne mogu se smatrati trendom, saopštava CRTA.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here