Home Izbori CeSID: Večeras bez finalne projekcije rezultata

CeSID: Večeras bez finalne projekcije rezultata

73
0
CESID - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Programski direktor CeSID Đorđe Vuković rekao je da ta posmatračka organizacija neće večeras izaći sa finalnom projekcijom rezultata parlamentarnih izbora.

On je naveo da je više stranaka tesno oko cenzusa, kao i da CeSID nije u mogućnosti da obuhvati glasove birača u inostranstvu, u zatvorima kao i na KiM.

Međutim on ističe da se aktuelni preliminarni rezultati neće mnogo menjati, to jest više od 1 do 1,5 odsto.

Upitan zašto nisu izneti podaci o glasanju u Vojvodini, on je rekao da sa izbornih mesta komisije najpre šalju republičke, a onda lokalne rezultate, pa tek nakon toga pokrajinske.

„Nemamo dovoljno da možemo da prenesemo rezultate pokrajinskih izbora. Bilo je u medijima par podataka ali se suviše menjalo, a imamo premalo uzoraka da bismo izašli u javnost“, naglasio je on.

Vuković je napomenuo da su ovi rezultati bez ishoda glasanja u Vojvodini i Beogradu, što je, kako je naveo, posebno važno jer je u koaliciji SDS-LDP-LSV i jedna regionalna stranka, pa je neophodno sačekati rezultate iz Vojvodine da bi se videlo da li je prešla cenzus.

Slično je i s pokretom Dosta je bilo, koji je prisutniji u većim gradovima.

Vuković je objasnio da CeSID-u najpre stižu rezultati iz manjih mesta, a potom iz većih gradova.

Konstatovao je da su istraživanja javnog mnjenja ukazivala na trend, te da je SNS već duže vreme vođen sa rezultatom iznad 50 odsto, a SPS sa dvocifrenim rezultatom.

Vuković je ukazao da je interesantno da je pre nekih mesec dana, pre odluke Haga o Vojislavu Ssešelju lista DSS-Dveri bila bolje rangirana, ali se jedan broj njihovih glasova prelio ka SRS.

S druge strane usledila je podela glasova između SDS-LDP-LSV i pokreta Dosta je bilo, kao i DS.

Koalicija oko SNS je dobila 50,3 odsto glasova, a u parlament će ući još liste oko SPS, SRS, DS i DSS-Dveri, navode rezultati CeSID.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here