Home Izbori CeSID: Nije bilo ozbiljnog kršenja izbornog procesa

CeSID: Nije bilo ozbiljnog kršenja izbornog procesa

73
0
glasacka-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

BEOGRAD – Prema podacima CeSID-a, do 14 sati je na izborima glasalo 29,7 odsto upisanih birača, saopštili su danas predstavnici CeSID-a.

Izlaznost do 14 sati na izborima 2014. godine bila je 27,7 odsto birača, odnosno sada je veća za dva odsto, rekao je programski direktor CEsida Đorđe Vuković.

On je kazao da je tokom dana došlo do promene trendova u izlaznosti po regionima.

Kako je rekao, sada je nešto „vredniji“ region Centralne Srbije u odnosu na situaciju od jutros, gde je izlaznost do 14 sati bila 31, 5 odsto, zatim sledi Vojvodina gde je izlaznost sa 29, 3 odsto, dok je u Beogradu i dalje najmanja -26, 5 odsto.

On je kazao da je izlaznost sada veća čak i u odnosu na 2008. godinu.

„Stvari treba prihvatiti kao indikatore“, rekao je Vuković i to ilustrovao time što je jutros izlaznost bila samo 5, 2 odsto, što je najniža izlaznost u odnosu na tri izborna ciklusa, a sada je već 29, 7 odsto.

On je kazao da kako stvari stoje do kraja dana, imaćemo izlaznost istu ili veću u odnosu na 2014. godinu.

Vuković je rekao da nema ozbiljnih kršenja izbornog procesa niti manipulacija u izbornom procesu.

Vuković je kazao da je bilo i nekih slučajeva koji nisu vezani direktno za izborni proces poput dojave bombe na Voždovcu što nema nikakve veze sa izborima, kao i da postoje neke stvari koje nije moguće definisati kao nezakonite, poput slanja sms poruka ili na društvenim mrežama, ali koje ipak neutiču na izborni proces.

Kako je rekao, ovo je izborni proces sa najmanje nepravilnosti do sada.

CeSID: Izlaznost do devet sati 5,2 odsto

Do 9 sati na izbore u Srbiji je izašlo 5,2 odsto građana s biračkim pravom, izjavio je danas programski direktor Cesida Đorđe Vuković.

Vuković je na prvoj konferenciji za novinare od otvaranja biračkih mesta rekao da je do devet sati u centralnoj Srbiji izlaznost bila 5,1 odsto, u Beogradu 4,2 odsto, a u Vojvodini 6,6 odsto.

Kako je dodao, izlaznost do devet sati je približna onoj koja je zabeležena na izborima 2014. godine, takođe do devet sati, a koja je bila 5,3 odsto.

To su, kako je objasnio, projekcije na osnovu uzorka od 800 biračkih mesta, što je oko 10 odsto od ukupnog broja biračkih mesta.

Vuković je naveo da će Cesid u 17 časova moći da predstavi finalne projekcije.

Biračka mesta na kojima će se građani danas izjašnjavati za nove sazive republičkog, pokrajinskog i najvećeg broja lokalnih parlamenata otvorena su jutros u sedam sati.

Glasanje protiče u najboljem redu, u skladu sa zakonima Srbije i svim demokratskim i međunarodnim standardima, rečeno je na prvoj konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK) od otvaranja biračkih mesta.

izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here