Home Izbori Predizborna tišina u Srbiji

Predizborna tišina u Srbiji

67
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

U Srbiji je u ponoć počela predizborna tišina, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 24. aprila u 20 sati, a strankama je u tom periodu zabranjeno da se bave predizbornim aktivnostima.

BEOGRAD – U Srbiji je u ponoć počela predizborna tišina, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 24. aprila u 20 sati, a strankama je u tom periodu zabranjeno da se bave predizbornim aktivnostima.

Učesnici izborne trke u tom periodu ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Građani Srbije će u nedelju, od 7 sati, kada se otvaraju biračka mesta, do njihovog zatvaranja u 20 sati, birati nove sazive republičkog i pokrajinskog parlamenta, kao i najvećeg broja lokalnih parlamenata.

Na predstojećim parlamentarnim izborima će se nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine učestvuje 15 lista.

Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze.

Za predstojeće izbore biće štampano 6.771.497 glasačkih listića, a građani će pravo glasa moći da iskoriste na ukupno 8.378 birackih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu.

Na Kosovu i Metohiji izbori će biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD na glasanje izlaze dan ranije, u subotu, 23. aprila, od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu, dok će glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnog Gori, Češkoj i Švajcarskoj biti obavljeno takođe u nedelju.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati, niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Srbija će zvanične rezultate izbora znati najkasnije do 28. aprila u 20 sati, do kada Republička izborna komisija (RIK) ima rok da ih utvrdi i objavi u „Službenom glasniku“.

Sledeći taj kalendar, dodela mandata novim poslanicima je predviđena do 8. maja, budući da se to mora dogoditi u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora.

Regulativa predviđa da se prva sednica novog saziva parlamenta održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nakon čega sledi proces formiranja Vlade.

Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Za nadgledanje izbora akreditovano je 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača.

Posmatrači će pratiti rad RIK-a kao i rad biračkih odbora, a CeSID će imati 705 posmatrača, Udruženje „Crta“ 509, Udruženje „Građani na straži“ 462, Udruženje „Akademska inicijativa Forum 10“ devet posmatrača za rad biračkih odbora u Novom Pazaru, dok će Udruženje Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM imati dva posmatrača za praćenje rada RIK-a.

Među brojnim stranim posmatračima su OEBS/ODIHR, ambasade Francuske, Rumunije, Italije, Nemačke, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Bugarske, Belgije, Austrije, Norveške, Ukrajine, SAD, Kanade, Australije, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Centralne izborne komisije Ruske Federacije, BiH, Slovenije.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here