Home Izbori Državljani u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi već sutra na izbore

Državljani u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi već sutra na izbore

80
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Državljani Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD izaći će sutra prvi na birališta na vanrednim parlamentarnim izborima, koji se u Srbiji i ostatku dijaspore održavaju u nedelju, 24. aprila.

BEOGRAD – Državljani Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD izaći će sutra prvi na birališta na vanrednim parlamentarnim izborima, koji se u Srbiji i ostatku dijaspore održavaju u nedelju, 24. aprila.

Na biralištima u te tri zemlje glasaće se sutra, od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

Građani biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim parlamentima nisu istekli.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine, koja se prvi put bira po proporcionalnom sistemu, učestvuje 15 lista.

Građani će pravo glasa moći da ostvare od 7 sati, kada se otvaraju biračka mesta, do 20 sati, kada se zatvaraju i do kada traje predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Biračima koji su se na biračkom mestu zadesili u trenutku zatvaranja biće omogućeno da glasaju.

Za izbore će biti štampano 6.771.497 glasačkih listića, a građani će pravo glasa moći da iskoriste na ukupno 8.378 birackih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu, dok će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze.

Kada su u pitanju pokrajinski izbori, konačan broj birača u Vojvodini je 1.729.437, koji će glasati na listiću svetlo zelene boje, dok će kontrolni listić za pokrajinske izbore biti boje slonove kosti.

Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista, prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste.

Građani biraju poslanike na osnovu slobodnog, opšteg, jednakog i neposrednog izbornog prava, tajnim glasanjem, a pravo da bira poslanika i da bude biran za poslanika ima punoletan poslovno sposoban državljanin Srbije, sa prebivalištem u Srbiji.

Građanima su već trebalo da stignu obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa i brojem pod kojim je upisan u izvod iz biračkog spiska.

Prilikom glasanja dužni su da imaju ličnu kartu ili drugu ispravu za dokazivanje identiteta.

Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu (nemoćno ili sprečeno lice) može, najkasnije do 11 casova na dan glasanja, obavestiti birački odbor o tome da želi da glasa, u kom slučaju će tri člana biračkog odbora doći kod tog birača i uz propisanu proceduru omogućiti mu da glasa.

Birač u toku održavanja izbora može glasati samo jedanput, a to će biti kontrolisano specijalnim sprejevima i UV lampama.

Na biračkom mestu je, prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, zabranjeno korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija.

Ako se u toku glasanja naruše pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

Glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnog Gori, Češkoj i Švajcarskoj biće održano u nedelju.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati, niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Srbija će zvanične rezultate izbora znati najkasnije do 28. aprila u 20 sati, do kada Republička izborna komisija (RIK) ima rok da ih utvrdi i objavi u „Službenom glasniku“.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here