Home Lokalni izbori Lokalni izbori u najdubljoj senci parlamentarnih

Lokalni izbori u najdubljoj senci parlamentarnih

160
0

Jedan od glavnih razloga za raspisivanje parlamentarnih izbora jeste namera SNS-a da osvoji vlast i u lokalnim samoupravama, tako što će se prepoznatljivost Aleksandra Vučića povezati s lokalnim kandidatima, slažu se učesnici programa TV N1 i BIRN-a „Vlast na lokalu-opozicija u Republici“.

Bojan Klačar iz CESID-a kaže da kada su u pitanju ovi izbori, lokalni izbori će ostati u senci parlamentarnih:

„Možemo zato da očekujemo jačanje trendova koji ukazuju na bolji rezultat vladajuće koalicije. Izbori 2012. su već bitno dovedeni u pitanje promenama na centralnom nivou, pa će tek ovi izbori dati suštinski realnu sliku. Sve vreme ćemo govoriti o parlametnarnoj kampanji, lokalne teme će ostati u drugom planu, jer već pa skoro 10 godina nemamo odvojene izbore od lokalnih“.

„Retko koji lider SNS-a je prepoznatljiv u lokalnim sredinama kao Vučić. To je ozbiljna šansa SNS-a da dođe do vlasti u opštinama. Ali imate Sudulicu, Bosilegrad, Jagodinu, Svilajnac gde su lokalni lideri najprepoznatljiviji“, navodi Lazić.

Nikola Lazić novinar Vranjskih smatra da će lokalni jaki lideri na jugu Srbije ostati na vlasti. On ukazuje da SNS nema mnogo opština pod kontrolom na jugu Srbije, ali i na veličinu glasačkog tela u Vranju:

„U Pčinjskom okrugu od sedam opština, SNS ima vlast u dve opštine. Nemaju ni u Vranju, to im je prst u oku. Vodi se prljava kampanja, ne biraju se sredstva da bi se pridobilo poverenje birača. Imamo Simpo i Jumko, 5.000 ljudi je veliki glasački potencijal koji je pripadao socijalistima, sada se naprednjaci bore za to glasačko telo“.

Trstenik

Trstenik je interesantan zbog poplava koje je opština preživela 2014, zbog gašenja giganta Prva petoletka, to je 2.000 radnih mesta manje. Lokalna vlast je bila u koaliciji sa SNS-om koja je nakon toga izašla iz vlasti.

Apatin

Novinar Denis Kolundžija podseća da je nakon 2012. godine DS izgubila vlast u 25 lokalnih samouprava u Vojvodini, a da je ostala na vlasti u osam. To govori o drastičnoj promeni političkog pesaža u Vojvodini, kaže on.

Danas, prepoznatljivi lideri na lokalnom nivou svedeni su na Apatin i njegovog predesdnika opštine Žiku Smiljanića, koji je na tom mestu još od 1982. godine, ističe Kolundžija:

„U prošlosti, 2008. godine Smiljanić je odbio saradnju s DS-om, međutim on je čovek koji je za sve ovo vreme izgradio i ime i ozbiljan imidž i sam je to pričao novinarima, da je odbio ponudu centrale SPS-a i nije trpeo konsekvence. Ako sada dobro prođe na izborima neće smeti toliko da kalkuliše, u strahu da bi centralne vlasti mogle da zavrnu slavninu Opštini Apatin“.

Na pitanje šta mogu novo da ponude biračima da bi opstali, Kolundžija kaže da onaj ko nešto želi da dobije, mora nešto i da da: „Dok je bio poslanik od 2004. do 2008. Smiljanić je sam priznao da je za uzvrat dobio veliki broj investicija. Sada se postavlja pitanje da li on i ostali lokalni lideri mogu da budu toliko svojeglavi u ovom novom političkom okruženju. I on je sad svestan da je neko vreme kada je mogao da se inati centrali prošlo. To je opština targetirana od SNS-a da mora da je osvoji, da barem ugroze brojem glasova, pa da pravi koaliciju s njim ili da osvoje više glasova od Smiljanića, što će biti bez presedana“.

Surdulica

Na pitanje zašto je Surdulica toliko važna, Nikola Lazić ističe da iako nema sukoba SPS-a i SNS-a na republičkom nivou, ona postoji u Surdulici „već 5-6 godina, praktično od nastanka SNS-a“. Takođe, ne sme se zaboraviti ni populizam, ali ni investicije koje su u Surdulicu došle tokom predsednikovanja Novice Tončeva:

„I Novica Tončev se u većem delu svoje vlasti oslanja na populističku priču, ima pevača, muzičara, proslava, dođe narod i gleda. S tim što stvari koje je uradio za Surdulicu malo ko može da mu ospori“, kaže Lazić, podsećajući da u Surdulici rade pogoni Koka-kole i Knaufa.

Bosilegrad

Vladimir Zahraijev je 15 godina na čelu Bosilegrada.

Pre nego što je osnovao grupu građana, bio je član DSS-a, u sredini u kojoj većinu ima bugarska manjina i gde postoje čak tri bugarske partije, što dosta govori o poverenju koje građani imaju u Zaharijeva.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here