Home Izbori VOICE: Prvi put najmoćniji političar na izbore izlazi bez imena stranke

VOICE: Prvi put najmoćniji političar na izbore izlazi bez imena stranke

90
0
akzss90-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

NOVI SAD – Prvi put u istoriji višestranačja u Srbiji, najmoćniji političar u državi (Aleksandar Vučić) na izbore izlazi bez imena stranke, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

VOICE (www.voice.org.rs) je u saopštenju podsetio da lista koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) i na lokalnim izborima pred birače izlazi pod nazivom „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, bez naziva stranke i njenih mnogobrojnih koalicionih partnera.

„Ovo je prvi put u istoriji da prvi čovek države izlazi bez imena stranke na izbore. To je i logično. Cela kampanja svela se na promociju jednog čoveka. Realno, samo je pitanje vremena kada će (Srpska napredna) stranka da se preimenuje u Stranka Aleksandar Vučić“, kazala je za VOICE teoretičarka marketinga Nadežda Milenković.

Politikolog Duško Radosavljević ocenio je da ta činjenica dokazuje da je SNS u političkom smislu „veliko telo sa malom glavom“.

„Stranke sa naslovom i imenom brendiranog lidera pokušavaju da provuku liste na kojima većinu čine nesposobni, neobrazovani, bez ugleda i često korumpirani pojedinci. Ono što ih čini kvalifikovanim najčešće je umeće klimanja glavom centralama“, ocenio je Radosavljević.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam ocenio je da bi bilo bolje da se na lokalnom nivou uvede većinski ili barem mešoviti izborni sistem, odnosno da kandidati izlaze na izbore sa imenom i prezimenom, pa da i rezultat njihovog rada direktno utiče i na njihov i na rejting partije koju predstavljaju.

Prema njegovim rečima, nije slučajno što se u razvijenim demokratijama lokalni izbori po pravilu održavaju na pola mandata državnog parlamenta, jer tako birači, nezavisno od toga ko je na vlasti na centralnom nivou, biraju predstavnike u lokalnim predstavničkim telima.

„To je vladajućoj stranci na centralnom nivou provera na polovini mandata i šansa da se koriguje. Ako bi ‘upodobljavanje’ kao metoda koja postoji u Srbiji postalo praksa, onda je održavanje izbora na svim nivoima besmisleno. Dovoljno je da izađemo na parlamentarne, a pobednici neka odluče i raspodele kadar na ostalim nivoima“, ocenio je Popov.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here