Home Beograd Posmatrači OEBS: Mirno, pohvale RIK, ima zamerki

Posmatrači OEBS: Mirno, pohvale RIK, ima zamerki

137
0
OEBS - Srbija izbori
Foto: B92, Beta, AP

Beograd — Ograničena misija za posmatranje izbora (LEOM) koju je uspostavio OEBS objavila privremeni izveštaj uoči prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji 24. aprila.


Beograd — Ograničena misija za posmatranje izbora (LEOM) koju je uspostavio OEBS objavila privremeni izveštaj uoči prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji 24. aprila.

U izveštaju je pohvaljen rad Republičke izborne komisije (RIK) i zabeležene su određene zamerke.

Navedeno je da je LEOM uspostavljen 18. marta i da Misiju predvodi ambasador Gert Hinrih Arens, a da je sastavljena od deset stručnjaka sa sedištem u Beogradu i 12 dugoročnih posmatrača (LTO), koji su 25. marta raspoređeni na šest lokacija širom Srbije. Cclanovi LEOM dolaze iz 18 zemalja članica OEBS.

OEBS konstatuje da, izuzimajući zakon kojim se uređuje finansiranje političkih aktivnosti, zakoni koji uređuju izbore nisu menjani nakon poslednjih parlamentarnih izbora, ali da su brojne prethodne preporuke OEBS i njegove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP) i dalje nerazmotrene.

U vezi sa medijskim predstavljanjem stranaka, u izveštaju je navedeno da medijski prostor Srbije zauzimaju brojni mediji, nadmećući se za relativno malo tržište za oglašavanje.

„Smatra se da Vlada utiče na sektor medija i da postoji jedan opšti trend tabloidizacije, uz trenutno sužen obim informativnog programa.

Ograničena posmatračka misija OEBS/KDILJP započela je 24. marta kvalitativni i kvantitativni monitoring medija, i to sedam TV kanala i šest novina.

Do danas je podneto 13 prigovora i žalbi RIK, Upravnom sudu i Ustavnom sudu vezano za proglašenje četiri izborne liste. U svim slučajevima Upravni sud je preinačio odluke RIK“, stoji u izveštaju.

OEBS navodi da je RIK do sada poštovao sve zakonske rokove.

„Sve odluke su donošene na kolegijalan način, bilo jednoglasno ili velikom većinom glasova. RIK je za ove izbore doneo detaljna uputstva, uključujući uputstva za rad biračkih odbora na istovremenom sprovođenju parlamentarnih i lokalnih izbora, kao i sadržaj objava kojima se vrši edukacija birača putem javnih elektronskih medija uz simultano prevođenje na znakovnom jeziku“, konstatuje se i dodaje da su sagovornici LEOM OEBS/KDILJP iskazali visoko poverenje u rad RIK i da niko od njih nije dovodio u pitanje nezavisnost i profesionalizam ovog tela.

U vezi s upisom birača u Jedinstveni birački spisak, OEBS ocenjuje da je, iako zakon garantuje javnost biračkog spiska na opštinskom nivou, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu donelo uputstvo kojim se dozvoljava samo pojedinačna provera evidencije uz korišćenje jedinstvenog matičnog broja.

„Ovo nepostojanje mogućnosti javnog uvida su kritikovali neki sagovornici LEOM OEBS/KDILJP, koji su takođe iskazali zabrinutost zbog tačnosti biračkog spiska, naročito u odnosu na preminule osobe i osobe koje su se odselile iz zemlje“, navodi se u izveštaju.

U vezi sa podnošenjem izbornih lista, u izveštaju stoji da su neki sagovornici LEOM OEBS/KDILJP izrazili zabrinutost da ovakve procedure previše opterećuju, a da uslov da se mora otići u sud ili kod notara, može imati obeshrabrujući efekat na neke birače.

OEBS u izveštaju analizira i okruženje u kojem se odvija izborna kampanja.

„Većina stranaka sprovodi svoju kampanju organizovanjem skupova i putem reklamnih materijala (posteri i bilbordi).

Opozicione stranke su se žalile LEOM OEBS/KDILJP da im je zbog nedostatka finansijskih sredstava, mogućnost da kupe izborne reklame na bilbordima, ili u štampanim i elektronskim medijima ograničena.

Nasuprot tome, bilbordi i posteri na kojima se promoviše SNS su preovlađujući. Dodatno, i SNS i njihovi koalicioni partneri koristili su zvanične događaje, kao što je obilazak škola, otvaranje javnih institucija i fabrika za prenošenje svojih izbornih poruka“, piše u izveštaju u kojem se konstatuje i da su SNS i Savez vojvođanskih Mađara imali podršku stranih državnika.

OEBS zaključuje da je, ukupno gledajući, okruženje u kojem se odvija izborna kampanja mirno, mada je LEOM OEBS/KDILJP dobio informacije o nekoliko primera nasilja u kojima su učestvovali politički aktivisti.

„Najveći broj sagovornika LEOM OEBS/KDILJP smatra da su opozicione stranke bile sklone korišćenju negativne kampanje usmerene protiv vladajućih stranaka umesto fokusiranja na sopstvene programe. Upotreba provokativne i populističke retorike primećena je na skupovima Srpske radikalne stranke (SRS) i u medijskim istupima Stranke demokratske akcije (SDA).

U vezi sa finansiranjem predizborne kampanje, u izveštaju se navodi da preporuke OEBS-a/KDILJP koje nisu razmatrane jesu određivanje limita za najviši mogući potrošeni iznos, skraćivanje rokova za podnošenje finansijskih izveštaja, podnošenje izveštaja pre dana izbora, uvođenje kratkog roka za njihovo objavljivanje kao i uvođenje proporcionalnih i destimulišućih sankcija.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here