Home Izbori Na izborima u Preševu 8 izbornih lista

Na izborima u Preševu 8 izbornih lista

131
0
Zastave SAD Srbija i Evropska Unija 10
Foto: Darko Ćirkov

Na predstojećim lokalnim izborima u Preševu naći će se 6 albanskih, jedna srpska i jedna mešovita lista sa ukupno 225 kandidata koji će se boriti za 38 mesta u lokalnoj Skupštini.

Na predstojećim lokalnim izborima u Preševu naći će se 6 albanskih, jedna srpska i jedna mešovita lista sa ukupno 225 kandidata koji će se boriti za 38 mesta u lokalnoj Skupštini.

Ipak, oko 2.200 Srba, koliko ih ima u Preševu, pod uslovom da 24. aprila izađu u maksimalnom broju, mogu da osvoje samo 2 odbornička mesta, čime bi i dalje bili samo „dekor“ u lokalnom parlamentu.

Borba za lokalnu vlast vodiće se između dve najjače albanske partije – vladajuće Demokratske partija Albanaca (DPA) aktuelnog predsednika opštine Ragmija Mustafe i opozicione Partije za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija.

Halimi, nezvanični lider svih Albanaca juga Srbije još od 1980. godine, ovoga puta probaće da, posle 10 godina, konačno „preotme“ vlast od Ragmija Mustafe.

Lideri i članstvo ovih dveju partija u kampanji na terenu ne biraju sredstva, pa je tako u četvrtak, na promociji PDD-a u Rajincu, poprilično oštećeno 9 automobila čiji su vlasnici „nepozvani gosti“ iz Rizinog tabora.

Jedini koji bi mogao da se umeša u ozbiljnu izbornu trku sa njima jeste nemački Albanac Šćiprim Arifi sa armijom mladih Preševljana koji su protekle godine pristupili Alternativi za promene (AP).

Arifi je za kratko vreme osvojio simpatije ne samo mladih, a najbolji dokaz za to jeste podatak da Alternativa za promene ima svoje mesne odbore bukvalno u svakom selu opštine Preševo.

Preostali akteri predstojeće političke utakmice, pre svih Demokratska unija Doline (DUD) Skendera Destanija i Demokratska unija Albanaca (DUA) Rahmija Zuljfijua, po svemu pokazanom, trenutno nemaju neke visoke ambicije, ali svakako „igraju na kartu“ da budu deo buduće lokalne vlasti.

Ipak, za predstojeće izbore prijavljena je i lista PUPS-a gde su se, po prvi put od uvođenja višestranačja 1990. godine na jednoj listi našli zajedno Srbi i Albanci, a njihov izborni rezultat videće se posle izbora, 24. aprila.

Izvor: http://www.juznevesti.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here