Home Izbori Ivan Cvejić: Liči mi na to da će savez SNS-SPS opstati

Ivan Cvejić: Liči mi na to da će savez SNS-SPS opstati

92
0
Ivan Cvejić Srbija Izbori
foto: N1

Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta, kaže da je lov na neodlučne glavni posao za sve u ovoj kampanji i da će se u ovoj nedelji, zbog toga, vaditi veliki aduti. Mišljenja je da će savez SNS-SPS opstati, a izgleda mu nerealno da Saša Radulović uđe u koaliciju s Vučićem.

Ovi izbori su veoma često nazivani kao „izbori za koalicionog partnera SNS“, kaže Cvejić, podsećajući da, nakon proteklih, naprednjacima nije bio ni potreban koalicioni partner, a da su napravili Vladu s drugima – što je premijer najavio i sada.

Prava borba ovde kao da se vodi u donjem delu tabele – možda ne za drugog, SPS je tu stabilna partija, ali u nekom sledećem redu je poprilična gužva, dodaje.

Govoreći o relaciji SPS-SNS, kaže da su uspostavili jedan odnos koji do sada možda nismo videli kod koalicionih partnera u Vladi.

SPS je pokazala veliku lojalnost, pre svega jer neke druge opcije nije imala, zbog većine koju je SNS dobio, a koja je bila takva da im partner nije ni trebao, navodi Cvejić. „Nema mnogo emocija u tom savezu, što je možda dobro… Nema preterane srdačnosti, nema sporazuma o istorijskom poverenju, ali sve vreme imamo neku dozu rezerve jednih prema drugima, od SNS prema SPS… Nekako mi liči da će taj savez da opstane, bez obzira na najave, ali videćemo u nedelju“, dodaje.

Komentarišući u Prelistavanju štampe izjavu Saše Radulovića za Danas – da nikada nije verovao Vučiću, Cvejić kaže da je lider Pokreta Dosta bio jedan od retkih na opozicionoj sceni koji ima iskustvo saradnje s Vučićem u Vladi, „i to prilično loše, obostrano loše“. Uz to, kako dodaje, njegovo biračko telo je prilično kritički nastrojeno prema vlasti.

Nerealno mi je da Saša Radulović bude u bilo kom vidu u koaliciji s Vučićem nakon izbora, dodaje.

Kampanje bez novih ideja
Cvejić ocenjuje da su dosadašnje kampanje osmišljene tako da ne donose nove ideje, da su se do sada čule samo fraze – bolje zdravstvo, pravosuđe…

Nemamo velika obećanja, imamo veliku konfrontaciju na blok pro-Vučić i kontra SNS, ne Vučić, dodaje.

„Nemamo obećanja, što možda nije loše – što manje obećanja, to manje kršenja obećanja“, kaže Cvejić.

Političari, prema njegovom mišljenju, nisu bili kreativni ni kad su u pitanju slogani. Oni su uglavnom bezlični, možda i već viđeni u nekim ranijim kampanjama, dodaje.

Cvejić je ocenio da smo imali i prilično sirotinjsku kampanju, jer je velika većina partija u finansijskom problemu.

Očekuje da će izlaznost biti veća nego prošli put. On dodaje da je na prošlim izborima izlaznost bila najmanja od devedestih – 53 odsto.

Mislim da će i ove godine biti gužva ispod pet odsto, navodi.

„Lov na neodlučne je glavni posao svih u kampanji… Ja sam čuo da između 700.000 i milion građana hoće da izađe na izbore, ali ne zna za koga da glasa“, kaže Cvejić. Mišljenja je da će se, zbog toga, u ovoj nedelji vaditi veliki aduti.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here