Home Izbori Da li su stranke istrošile izborne ideje

Da li su stranke istrošile izborne ideje

75
0
Srbija izbori
Foto: Piksibej

U odnosu na ranije kampanje, mnogo se manje govori o evropskim integracijama i Kosovu, dok znatno nedostaju teme i konkretna rešenja u vezi sa zdravstvom i obrazovanjem, ocenjuje Raša Nedeljkov iz posmatračke misije „Građani na straži”

Ostala su još četiri dana ove izborne kampanje, a ne izdvajaju se ključne teme na kojima bi birači mogli da „prelome” svoju odluku za koga će glasati 24. aprila. Ranije je to bila borba protiv kriminala i korupcije, još ranije pitanje Kosova i Metohije, Evropske unije, NATO-a… Neke „velike” teme, državnog formata. Sadašnje su, po oceni Bojana Klačara iz Cesida, male, nediferencirane i neprepoznatljive.

„Jedno od obeležja ove kampanje jeste to da imamo veoma malo ozbiljnih debata o ozbiljnim javnim politikama”, kaže Klačar, koji smatra da je kampanja mlaka i monotona, bez teme, bez ideje. Ali ne toliko zbog nedovoljnih finansijskih sredstava, koliko zbog toga što su stranke, njegov je utisak, ili istrošile svoje teme, ili se osećaju nemoćnim da ostvare ono što bi obećavale.

Najjača, SNS, najavljuje sve veće strane investicije i govori o svetloj budućnosti koja nas čeka. SPS, takođe s pozicija vlasti, govori da će se boriti za veća prava radnika i bolji položaj ugroženih socijalnih grupa. DS, ali i mnoge druge stranke koje su opozicione, poput Levice Srbije ili DJB-a, ali i desno orijentisanih partija, obećavaju vraćanje smanjenih plata i penzija, pa onda i njihovo povećavanje, kao i zaštitu poljoprivrednog zemljišta od stranaca. DSS-Dveri hoće da dodatno oporezuju banke i pomognu korisnicima kredita u švajcarcima. LSV opet traži zakonodavnu i sudsku vlast u Vojvodini. LDP i SDS poručuju da se mora brinuti o mladima da ne bi i dalje u ovolikom broju odlazili iz zemlje. Pokret „Dosta je bilo” najavljuje borbu protiv protiv partijskog zapošljavanja i veću transparentnost u upravljanju državom.

Tako i drugi takmaci u ovoj izbornoj utakmici – svi po malo, o svemu pomalo.

„U izbornoj kampanji osetno nedostaju konkretne politike, jasne političke poruke i javno dostupni predizborni programi. Ono što se moglo čuti i videti na terenu uglavnom su liderske kampanje, sa vrlo malo prostora za debatu i dijalog”, ukazuje i Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije „Građani na straži” Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, koja će svoj drugi izveštaj o monitoringu izbornog procesa predstaviti u sredu.

U odnosu na prethodni izveštaj, koji je obuhvatio period od 24. marta do 3. aprila, kaže on, ništa se nije bitno promenilo kad je reč o glavnim temama u kampanji. Tada je zabeleženo da su u javnim nastupima političkih lidera dominirale ekonomske teme i izgradnja infrastrukture (SNS), socijalne teme, briga za stare, radnike i penzionere (SPS), transparentnost političkih stranaka, stručni kadrovi i „nova rešenja” (DS).

„Ne možemo reći ni da postoji nešto posebno originalno u ovoj kampanji kad su u pitanju teme. Kao i u prethodnim kampanjama, nedostaju konkretna rešenja koja se nude biračima. Moglo bi se reći da se, u odnosu na ranije kampanje, mnogo manje govori o evropskim integracijama i Kosovu, dok znatno nedostaju teme i konkretna rešenja u vezi sa zdravstvom i obrazovanjem”, ocenjuje Nedeljkov.

Agencija za praćenje i analizu medija Kliping, analizirajući predizborne poruke biračima kroz štampane medije u toku prvog meseca kampanje, zaključila je da se, „za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, kad su stranke pokušavale da kroz medije predstave svoj program i na taj način privuku glasače, stiče utisak da su se u ovoj kampanji partije odlučile na agresivniji nastup prema svojim protivnicima”. Koalicije SPS-JS i SDS-LDP-LSV, prema ovoj analizi, vodile su tematski najraznovrsnije kampanje.

„Osim kritike konkurentskih stranaka, najzastupljenije medijske poruke partija opšteg su karaktera, odnosno ne predstavljaju konkretna predizborna obećanja i predloge, već u načelu govore o boljoj budućnosti, uspehu, snazi, pomirenju, jedinstvu, nadi… Konkretna obraćanja na temu ekonomije, poljoprivrede, položaja radnika, penzionera ili mladih, bila su tek neznatno zastupljena u medijima, sa ukupno 10 odsto udela u člancima posvećenim kampanji za republički parlament”, ocenio je Ilija Vučević iz Klipinga.

Bojan Klačar ukazuje da su na dosadašnje teme u kampanji više uticale, svesno ili nesvesno, neke stvari koje su „izvan izbora”, nego ono što su same izborne aktivnosti. Vladajuće stranke, recimo, veoma su često koristile redovne državne aktivnosti za pojavljivanje u medijima na efektan način. To je i kamen temeljac za robnu kuću „Ikee”, radovi na deonicama auto-puteva i slično. To se radilo na svim izborima i legitimno je, smatra Klačar, a Agencija za borbu protiv korupcije istraživaće da li je bilo zloupotreba ili ne. Desnici su, opet, zgodno pale teme kao što su Haški tribunal, odnosi sa Hrvatskom, migranti…

„To je čitav set događaja koje nisu stranke generisale nego su im ’došli’ iz stvarnog života. Ali nema neke velike, dobre teme oko koje se kampanja vrti”, kaže Klačar.

Izvor: Politika

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here