Home Izbori Zukorlićevi ciljevi pomirenje i vraćanje etike u politiku

Zukorlićevi ciljevi pomirenje i vraćanje etike u politiku

76
0

Nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić, koji je napustio poziciju muftije da bi ušao u poitiku, rekao je da će, pored ideje pomirenja, i među Bošnjacima i među narodima u regionu, njegov paralelni cilj biti i vraćanje etike u politiku.

„Ja ću dokazati da nije politika sama po sebi prljava, već da su je političari uprljali“, istakao je Zukorlić i založio se za promenu strukture sastava političara, dodajući da je to „mukotrpan posao koji će trajati“.

On je konstatovao i da politički konkurenti počinju da usvajaju delove programa koji nudi, ističući da čak i političari većih stranaka značajnije govore o vrednosti pomirenja.

„To me čini srećnim i dodatno uliva nadu da ta ideja, koja jeste idealistička po svojoj suštini, a neki smatraju i da je utopistička, ima budućnost“, naglasio je Zukorlić.

Govoreći o izbornoj kampanji, Zukorlić je objasnio da su neke njegove reči ranije bile pogrešno tumačene i da je zato „onima koji su ga proglašavali za neprijatelja, odlučio da ukine neprijatelja“.

„Oni su program i kampanju bazirali na radikalizovanju i ekstremiziranju mene, predstavljali me kao opasnost za Sandžak i Srbiju, ali mojom poklamacijom ideje o pomirenju i ovom pitomom retorikom, sada je to što su spremali izgubilo smisao. To znači da ideja pomirenja već zaživljava“, rekao je Zukorlić.

Osvrćući se na podele među Bošnjacima u Sandžaku, on je naglasio da se ta razmimoilaženja moraju što pre okončati i da zato u njegovoj ideji pomirenja prvo mesto ima ono unutarsandžačko i unutarbošnjačko na svim relacijama, među strankama i verskim i kulturnim organizacijama.

„Naša ideja pomirenja prema srpskom i ostalim narodima u regionu neće imati značajnu težinu, ukoliko je u svojim redovima, unutar bošnjačkog naroda, ne ostvarimo u značajnijoj meri“, konstatovao je Zukorlić.

On smatra da su glavna kočnica u svakom pomirenju, pa i onom među Bošnjacima, lični interesi i lažna etička načela, „lišeni odgovornosti za narod i opšte vrednosti“.

Upitan s kim bi ušao u koaliciju, ako bude izabran u Skupštinu Srbije, Zukorlić je odgovorio da predstavnici bošnjačke nacionalne zajednice ne trebalo na bilo koji način da isključuju potencijalnog partnera u Vladi.

„Trebalo bi da sarađujemo sa onim koga većinski srpski narod izabere kao mandatara. Ono što jedino može limitirati tu moguću saradnju jeste nespremnost mandatara da prihvati osnovna načela naše političke platforme“, objasnio je Zukorlić.

Bivši muftija budućnost Sandžaka vidi u decentralizovanom regionu, koji je i geografski prekogranični.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here