Home Izbori PIK: Za sada 13 lista na pokrajinskim izborima

PIK: Za sada 13 lista na pokrajinskim izborima

147
0
Pokrajinski izbori - Srbija izbori
Foto: RTV (Ilustracija)

NOVI SAD – Pokrajinska izborna komisija (PIK) utvrdila je zbirnu izbornu listu za izbor poslanika u Skupštinu Vojvodine na kojoj se nalazi 13 stranaka, koalicija ili grupa građana.

Liste koje će se naći na izbornim listićima su: „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ sa 120 kandidata, pod rednim brojem dva biće lista „Za Vojvodinu rada i znanja – Demokratska stranka, DSHV, Nova, Zeleni – dr Bojan Pajtić“ sa 120 kandidata.

Pod rednim brojem tri je lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma, Patriotski pokret Srbije“ sa 120 kandidata.

Glasači će moći da biraju i između lista „Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Digni glavu“ koja ima 120 kandidata, „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“ sa 120 kandidata i „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, takođe sa 120 kandidata.

Slede liste „Dveri – Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović“ sa 120 kandidata, „Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolju Vojvodinu – Liberalno demokratska partija, Socijaldemokratska stranka“ sa 119 kandidata.

„Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav – Tomislav Bokan“ sa 120 kandidata i „Mađarski pokret za autonomiju – Dr Tamaš Korhec – DZVM – Aron Čonka“ sa ukupno 60 kandidata, takođe su se našle na zbirnoj listi.

Poslednje tri liste na glasačkom listiću na pokrajinskim izborima biće „Zelena stranka“ sa 71 kandidatom, „Srpsko ruski pokret – Aleksandar Đurđev“ sa 61 kandidatom i „Za slobodnu Srbiju – Zavetnici – Milica Đurđević“ koja ima 34 kandidata.

PIK je Pokretu Dosta je bilo odbacio listu zbog nepravilnosti, međutim pokret je danas saopštio da je Upravni sud usvojio njihovu žalbu i dodao da sada očekuje od PIK-a da im proglasi pokrajinsku listu.

Pokrajinski izbori organizuju se po proporcionalnom izbornom sistemu, a Skupština Vojvodine ima 120 poslanika.

Glasački listić na pokrajinskim izborima biće svetlozelene boje.

Prema podacima iz Rešenja o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za poslanike u Skupštinu Vojvodine, PIK je odredio da u Vojvodini ima 1.785 biračkih mesta.

Kako je objavila Pokrajinska izborna komisija, u Vojvodini ima 1.729.201 birača, što je za 6.415 birača manje nego 2012. godine.

U Rešenju o utvrđivanju broja glasačkih listića za izbor poslanika u Skupštinu Vojvodine, naglašeno je da će biti štampan isti broj glasačkih listića, kao i da se broj rezervnih glasačkih listića određuje u iznosu od 0,3 odsto od utvrđenog broja glasačkih listića, što je 5.188.

Krajem marta, PIK je zatražio od nadležnih organa da pojačaju mere obezbeđenja oko zgrade Skupštine Vojvodine, gde se nalazi sedište komisije, zbog incidenata u kojima su aktivisti SPS-a i JS-a fizički pokušali da spreče aktiviste LSV-a da predaju izbornu dokumentaciju.

Za predsednika PIK izabran je diplomirani pravnik iz Novog Sada Darko Rudić, a za njegovog zamenika diplomirani pravnik iz Petrovaradina Miodrag Parlać.

Pokrajinski i parlamentarni izbori biće održani 24. aprila 2016. godine.

Izvor: RTV http://www.rtv.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here