Home Istraživanja Političarima ne veruju mladi i visokoobrazovani

Političarima ne veruju mladi i visokoobrazovani

229
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92

Više od 57 odsto ispitanika ne veruje obećanjima političara datim u toku izborne kampanje, dok njih 35 % kaže da veruje u zavisnosti od toga ko daje obećanja.

To je pokazalo istraživanje koje su sproveli Antena grupa i Centar za slobodne izbore i demokratiju uoči izbora koji su zakazani za 24. april.

Najveći broj onih koji ne veruju obećanjima političara su visokoobrazovani i oni iz ruralnih područja zemlje. Takođe, uglavnom im ne veruju mladi.

Samo 7,3 odsto od 1009 anketiranih navelo je da veruje tim obećanjima.

Na pitanje kog političara u Srbiji najmanje cene, najveći broj ispitanika, njih 28,5 odsto, je navelo da ne zna.

Čedomira Jovanovića ne ceni 11,9 odsto ispitanika, dok Aleksandra Vučića 11,7 odsto.

Iza njih slede Bojan Pajtić sa 11 odsto, Vojislav Šešelj sa 9,3 % i Boris Tadić sa 8,1 odsto.

Vučića inače najmanje cene mladi i oni najobrazovaniji, a Pajtića oni najstariji od 60 i više godina. Čedomira Joanovića najmanje cene muškarci.

Za predusu Vojislavu Šešelju 40,5 odsto ispitanika veruje da je pravedna, 9,2 % smatra da nije pravedna, dok 20,2 odsto misli da je Haški tribunal bio donekle pravičan.

Oko sedam odsto ispitanika kaže da presuda nije nimalo pravedna, a 22, 7 % ne može da proceni.

Oni sa srednjim obrazovanjem misle da je pravedna kao i oni iz urbanijih sredina. Takođe, više je za muškarce nego za žene presuda suda pravedna.

Međutim, 53,4 odsto anketiranih smatra da presuda Šešelju neće uticati na porast radikalizma u Srbiji, dok 46, 6 % smatra suprotno.

Podsetimo, u Vestima TV B92 ponedeljkom, sredom i petkom u 16 i 20 sati biće prikazano mišljenje građana Srbije o tome koliko građana će izaći na izbore, za koga će glasati, kome žele da se priklone – Evropi ili Rusiji, kako ocenjuju rad Vlade Srbije, veruju li političarima na televiziji.

Istraživanja javnog mnjenja narednih nekoliko nedelja u centralnim Vestima B92 od 16h i 20h predstavljaće novinar Filip Čukanović.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here