Home Izbori Transparentnost objavila spisak 15 prioritetnih aktivnosti

Transparentnost objavila spisak 15 prioritetnih aktivnosti

103
0
Transparentnost - Srbija izbori
Foto: N1/Logo

Transprentnost Srbija (TS) uputila je svim strankama, koje će učestvovati na parlamentarnim izborima, listu od 15 prioritetnih aktivnosti za novu Vladu i nov saziv parlamenta, saopštila je danas ta organizacija.

Kako se navodi, svi ti prioriteti su predlagani i ranije uoči izbornih procesai, ali nikada nisu realizovani.

Na toj listi nalaze:

Pravilo javnosti donošenja odluka,

Uređenje lobiranja zakonom

Vlada Srbije da objavljuje informacije sa svojih sednica, uključujući i zaključke.

Nužnost javnosti informacija u vezi sa zaključivanjem medjudržavnih sporazuma koji isključuju primenu domaćih zakona, kako bi gradjani i poslanici mogli da sagledaju da li je veća korist od štete prilikom zaključivanja tih ugovora.

Skupština da vrši nadzornu ulogu kroz bolju saradnju sa nezavisnim državnim organima, poput Zaštitnika gradjana, Poverenika za informacije od javnog značaja i drugih organa, ali i da poziva na odgovornost ministre.

Neophodna je bolja zaštita uzbunjivača, ali i izmena Krivičnog zakonika, kao i aktivniji pristup u ispitivanju korupcije od strane policije i drugih organa.

Profesionalizaciju u javnom sektoru, prekid prakse kupovine medijskog uticaja ili rasipanja javnih sredstava kroz trošenje novca na promotivne akcije javnih preduzeća.

Kao posebnu meru, TS ističe nužnost da Vlada Srbije redovno razmatra izveštaje i preporuke Saveta za borbu protiv korupcije.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here